Gairebé 500 persones van passar dijous per la Sala Polivalent de la Fàbrica Rogelio Rojo atrets per la vuitena edició de Fira Futur, el gran aparador de les diferents opcions que existeixen a Masquefa i el seu àmbit d’influència tant per a continuar estudiant com per incorporar-se al mercat laboral o millorar l’actual lloc de treball. Aquesta xifra, sumada a la dels 22 expositors, certifiquen un any més que la fira està plenament consolidada com la mostra de referència en formació, ocupació i emprenedoria a l’Anoia Sud.
Fira Futur va tornar a ser capaç d’enganxar un públic heterogeni. Hi van passar molts joves -alguns d’ells en visites escolars–, als quals la fira vol ajudar a prendre una decisió complexa com el seu futur acadèmic o professional, i també persones adultes que volen continuar formant-se per tenir majors opcions de trobar feina o progressar laboralment.
Tots ells van poder conèixer de primera mà les propostes de 22 centres, entre universitats, instituts, acadèmies, serveis d’ocupació, institucions i cossos de seguretat, que els van atendre de manera personalitzada en els seus estands. Aquest any van ser presents a Fira Futur Àgora International School Barcelona, Ceina Esquemes Informàtics, CEPEQ, Escola Universitària de Turisme de Barcelona, CFA Martorell, Escola d’Enginyeria d’Igualada, UPF, Escola Joviat, Escola Municipal d’Art Gaspar Camps i l’Escola Pia d’Igualada. També Hair Street Moda, l’Institut Guinovarda de Piera, l’Institut Joan Mercader d’Igualada, l’Institut Joan Oró de Martorell, els instituts Milà i Fontanals d’Igualada i Vilafranca, el Ministeri de Defensa, MM Escola d’Idiomes, els Mossos d’Esquadra, la Policia Local de Masquefa i la Universitat Oberta de Catalunya.
La novetat va ser la presència dels PTT-PQPI de l’Anoia Sud i Igualada, que van oferir informació sobre aquests estudis que proporcionen, als joves que no han acreditat l’ESO, una formació bàsica i uns coneixements professionals per a millorar les seves oportunitats d’ocupabilitat. Els mateixos alumnes i professors dels cursos PTT-PQPI van atendre els visitants.
Per segon any consecutiu, el saló va tornar a donar respostes a les persones que tenen idees de negoci i volen crear la seva pròpia empresa gràcies a l’estand conjunt que hi van instal·lar els centres de serveis a les empreses dels Ajuntaments de Masquefa, Piera, Igualada i Vilanova del Camí, i el Consell Comarcal de l’Anoia.
Mostra de professions i atenció personalitzada
Per tal que els visitants poguessin fer-se una idea exacta d’algunes de les sortides professionals que els esperen, Fira Futur va habilitar també un espai destinat a la mostra d’oficis. Els representants de Hair Street Moda i CEPEQ van fer demostracions pràctiques de professions relacionades amb la imatge personal i l’estètica, i els alumnes del curs de jardineria i vivers del PTT-PQPI van dur a terme demostracions de floristeria.
Un dels grans atractius de Fira Futur és l’atenció directa i personalitzada que s’ofereix als visitants, tant per part dels mateixos expositors com dels orientadors de la Xarxa TET (Transició Escola-Treball) de l’Anoia Sud, i aquest any també d’una orientadora de la Diputació de Barcelona. Aquests professionals ajuden joves i adults a resoldre interrogants com ara ‘Què més puc estudiar?’, ‘Si estudio, quines ofertes laborals m’esperen?’ o ‘Quina formació em pot ajudar a progressar a la feina?, entre molts altres.
Abans que obrís portes, la fira es va inaugurar oficialment amb un acte amb l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el Cap del Servei de Suport Municipal de la Diputació de Barcelona, Òscar Pascual, i l’inspector de zona del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Albert Ramírez. Tots tres van destacar el paper de Fira Futur en l’acompanyament a les transicions educatives i professionals, una de les claus per a millorar la formació, i per tant, les opcions d’ocupabilitat i d’inserció laboral. Boquete, a més, va reivindicar la tasca que, des de la proximitat, ofereix el món local, la primera porta a la que truquen els ciutadans, no només en l’àmbit formatiu sinó en molts altres.
Durant la inauguració també es va donar a conèixer un vídeo de la Diputació sobre jornades i fires d’orientació organitzades en diversos municipis –entre aquestes Fira Futur de Masquefa- i es van presentar dos projectes de diversificació curricular impulsats conjuntament per Ajuntaments i instituts. En concret, el projecte ‘Tastet d’oficis’, promogut per l’Ajuntament i l’institut de Masquefa, i el projecte ‘Popet’, impulsat per l’Ajuntament de Piera i l’institut Guinovarda. Totes dues iniciatives donen als alumnes que hi participen l’oportunitat de combinar la formació acadèmica que reben a l’aula amb l’experiència de treballar unes hores a la setmana en empreses i centres col·laboradors.
Xerrades complementàries
Aquest any Fira Futur es va complementar amb tres xerrades-col•loqui –un recurs cedit per la Diputació- que van tenir lloc dilluns, dimarts i dimecres: “El repte de definir el propi projecte professional”, adreçada a persones adultes en transició professional, “Tens clar què vols estudiar? O de què vols treballar?”, adreçada a joves en transició educativa, i “Quina influència juguen les famílies sobre els fills/es quan és hora de prendre decisions sobre el seu futur acadèmic i professional?”, adreçada a famílies.
Fira Futur l’organitza l’Ajuntament de Masquefa en el marc de la Xarxa TET Anoia Sud, integrada per tots els agents que intervenen en el procés de transició del món acadèmic al món laboral dels municipis de Masquefa, Piera, Capellades, els Hostalets, Cabrera, la Pobla, Vallbona i la Torre. També compta amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
L’Ajuntament agraeix la col·laboració de tots els qui fan possible Fira Futur, i aquest any especialment també a Vivers Àuria, que va cedir les plantes per decorar el saló, i els alumnes del curs de PQPI de jardinera i vivers, que van contribuir al disseny de l’espai.