Amb el lema “En cap cap cap el que cap en aquest cap de setmana” Masquefa va fer dissabte i diumenge pràcticament vida al carrer amb dues jornades repletes d’activitats. Així, dissabte es va celebrar una multitudinària Fira de la Infància i la Joventut, i diumenge els masquefins i masquefines es van sumar a la Festa de l’Esport amb una participada cursa popular. L’intens cap de setmana, però, no va poder ser complet, ja que la pluja va obligar a suspendre la caminada prevista per divendres amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. La sortida es farà aquest divendres, 12 de juny.

Fira de la Infància i la Joventut: unes xifres de rècord
La Fira de la Infància i la Joventut arribava aquest any a la sisena edició. I ho va fer amb una xifres de rècord. Milers de persones van visitar la fira i van participar en les més de 60 activitats, tallers i espectacles organitzats simultàniament en nous escenaris diferents: el Recinte Rogelio Rojo, el CTC, el pati de la SES, l’avinguda de La Línia, el pati del CEIP El Turó, el pavelló, el carrer Rogelio Rojo, l’avinguda Maresme i el CRARC.

Des de les 11 del matí i fins a les 10 de la nit, infants, joves i els seus familiars van gaudir d’activitats tan diverses com circuits d’escalèxtric i slot, tatuatges d’henna, danses, tallers de xapes saludables, exposicions, jocs interactius, hip hop, patinatge artístic, jocs de taula, tallers de pintura, maquillatge i perruqueria, un taller de gegants o circuits de mobilitat segura amb bicicleta, entre moltes d’altres.

L’objectiu de la fira és oferir als infants i joves tot un dia ple d’activitats i a la vegada donar a conèixer les entitats que les organitzen a Masquefa. A més, la Fira de la Infància i la Joventut s’ha convertit en l’escenari perfecte per estrènyer lligams entre el teixit associatiu i s’ha convertit, així, en un gran festa de les entitats. Precisament la fira, organitzada per l’Ajuntament, és possible gràcies a la implicació i la il•lusió del teixit associatiu. Fins a 55 entitats (pràcticament la totalitat de les inscrites en el fitxer municipal d’associacions) van desviure’s per regalar als infants i joves tota una jornada ininterrompuda d’activitats. Les entitats van mobilitzar fins a 523 persones per fer realitat la festa, una de les poques d’aquestes característiques que se celebren a Catalunya.

L’Ajuntament agraeix també la generositat dels 125 comerços patrocinadors de la fira, més de la meitat del total d’establiments i empreses de Masquefa, així com l’esforç dels 16 joves voluntaris i del personal del Consistori.

A més de participar en els tallers i activitats, els milers de visitants a la fira van gaudir de diversos espectacles, com ara dues cercaviles geganteres, una exhibició de balls de bastons i una altra de twirling, un taller de castellers, una original cercavila amb un grup d’animació o una xocolatada popular. La fira va cloure amb l’exhibició dels castellers d’Esparreguera, el correfoc i el castell de focs.


Concurs de fotoreporters
Una de les novetats de la sisena Fira de la Infància i la Joventut va ser un concurs de fotoreporters amb la participació de set joves, els quals van copsar en imatges les escenes més curioses de la jornada.
 

La cara més solidària de la fira
Un altre dels objectius del certamen és donar a conèixer els deures i els drets dels més menuts. És per això que es dedica cada any a la sensibilització d’un d’aquests drets. En aquesta edició els infants van poder participar en un original joc dels patacons que els va permetre conèixer el Dret a la Salut.

Durant la fira els masquefins i masquefines i els comerços i empreses van mostrar la seva cara més solidària, amb una elevada participació en la tómbola organitzada pel Grup de Voluntaris de Masquefa en què es van sortejar articles cedits pels establiments.
 

Una fira sostenible
D’altra banda, la Fira de la Infància i la Joventut va tornar a demostrar el seu compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat. Així, es van instal•lar contenidors per a la recollida selectiva en diversos punts, es va presentar en societat la deixalleria mòbil que ben aviat entrarà en funcionament i es van fer xerrades, exposicions i tallers de consum responsable i de plantes aromàtiques i medicinals, en què els més menuts van poder plantar i endur-se les seves plantes.

A més, els plats, gots i coberts que es van servir durant el dinar amb les entitats eren biodegradables, i els gots que s’usaven en els bars de la fira retornables.
 

Exemple a seguir per a les viles educadores
Finalment, la iniciativa va esdevenir també un excel•lent aparador per donar a conèixer el Projecte Educatiu de Vila (PEV) que ha posat en marxa l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i recollir els suggeriments i propostes de vilatans i entitats. Precisament la fira masquefina serà exposada com un exemple de bones pràctiques en la Festa del Compromís Cívic amb l’Educació que organitzarà la Diputació al novembre i que recollirà les experiències dels municipis que, com Masquefa, impulsen un PEV. Durant la fira es va enregistrar un vídeo que s’exposarà en aquesta jornada, juntament amb les explicacions dels representants de l’Ajuntament sobre l’experiència.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La cursa popular pren el relleu
La Fira de la Infància i la Joventut va donar pas, l’endemà, diumenge, a la Festa de l’Esport, en què la participació va ser també la nota més destacada. Fins a 280 persones, 50 més que l’any passat, van equipar-se amb xandall i calçat esportiu per prendre part en la segona Cursa Popular, organitzada per l’Ajuntament.

 


Grans i petits van fer així un recorregut de gairebé tres quilòmetres pels carrers de Masquefa. En aquesta ocasió la cursa preveia quatre categories: benjamí, infantil, júnior i sènior, totes amb modalitat masculina i femenina, amb premis per als tres primers classificats. No obstant això l’important no era guanyar sinó participar, ja que es tracta d’una cursa familiar oberta a tothom i que pretén fomentar el saludable hàbit de fer esport.

Classificacions de la II Cursa Popular

Benjamí ( fins als 6 anys)
Nens:
1.- Blai Ros
2.- Eric Cesar
3.- Sergi Rubiales

Nenes:
1.- Paula Cruz
2.- Anna Sampere
3.- Judit Martín

Infantil (de 7 a 10 anys)
Nens:
1.- Ruben Garcia
2.- Marc Bernal
3.- Joan Flores

Nenes:
1.- Carla Rosco
2.- Paula Munné
3.- Júlia Sousa

Júnior (de 11 a 14 anys)
Nens:
1.- Daniel Fernández
2.- Adrià Gómez
3.- Alex Labas

Nenes:
1.- Berta Sagues
2.- Sandra Checa
3.- Judit Farré.

Sènior

Homes:
1.- Josep M. Guiñon
2.- Francisco Meto
3.- Oriol Rodriguez

Dones:
1.- Gemma Afonso
2.- Laura Alcaraz
3.- Amalia Bel