L’Ajuntament de Masquefa i l’empresa que gestiona el dipòsit de residus de can Mata, CESPA Gestión de Resíduos, han signat un conveni que estableix diverses mesures per minimitzar l’impacte ambiental d’aquesta instal·lació. L’empresa també es compromet a executar i finançar projectes de caràcter mediambiental en aquest municipi anoienc. Els projectes d’aquest any 2008 ascendiran, en total, a 860.000 euros.

Barrera verda

D’acord amb el conveni, CESPA crearà una barrera verda de caràcter vegetal que servirà de pantalla del perímetre del dipòsit i del futur Ecoparc 4 que es farà als Hostalets de Pierola. D’aquesta manera es disminuirà l’impacte visual des del terme de Masquefa i s’aconseguirà una important millora ambiental per al municipi.

A més, l’empresa executarà i finançarà la construcció d’un nou parc i zona verda a Masquefa amb una partida de 300.000 euros. També finançarà amb 202.000 euros els treballs de descontaminació de les terres del recinte de l’antiga Fàbrica Rogelio Rojo, els quals presenten restes derivades de l’activitat metal·lúrgica que va dur a terme aquesta indústria. Aquests treballs ja s’estan fent en l’actualitat.

Finalment, CESPA també abonarà a l’Ajuntament de Masquefa 30 cèntims d’euro per cada tona entrada a l’abocador, diners que es destinaran a actuacions mediambientals. El Consistori preveu ingressar uns 360.000 euros aquest 2008. Aquesta quantitat s’incrementarà amb l’IPC durant els anys següents de vigència de l’acord.

Reconeixement d’un greuge

El conveni és fruït d’una llarga negociació iniciada fa més de dos anys per l’anterior equip de govern masquefí (PSC, ERC i Independents per Masquefa), i que ara ha culminat amb millores significatives. L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete (CiU), afirma que l’acord “suposa el reconeixement, per primera vegada, dels greuges que durant tots aquests anys ha patit Masquefa, així com l’evidència que el territori de l’entorn també ha hagut de suportar molèsties”. El conveni es va aprovar en el darrer ple municipal per unanimitat de tots els grups polítics de l’Ajuntament de Masquefa: CiU i PP (al govern) i PSC, ERC i Entesa per Masquefa (a l’oposició).

Amb la tutela de la Generalitat

L’alcalde valora positivament les mesures que emprendrà l’empresa i es mostra convençut que aquestes serviran per reduir notablement l’impacte ambiental del dipòsit de residus. En aquest sentit, explica que el conveni compta amb la tutela de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat, que ha intervingut en la redacció de l’acord, i de l’Entitat Metropolitana de Medi Ambient. En opinió de Boquete, el vist-i-plau del Govern català “és la millor garantia que es compliran les mesures establertes”.

Amb la signatura d’aquest conveni, l’Ajuntament també es garanteix participar en la comissió de seguiment del futur Ecoparc 4. El Consistori ja forma part de la Comissió de Seguiment de l’Abocador de can Mata. Boquete afegeix que l’Ajuntament de Masquefa “estarà permanentment amatent al correcte funcionament” d’aquestes instal·lacions.

L’acord el van signar l’alcalde de Masquefa i representants de l’empresa CESPA, en un acte que va comptar també amb la presència de la gerent de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català.