La presentació del llibre ‘Bon cop de falç’, guanyador del Premi Néstor Luján de novel·la històrica, va omplir dilluns la sala d’actes de la nova Biblioteca de Masquefa. Una quarantena de persones van assistir a l’acte, organitzat amb motiu del primer aniversari de la Biblioteca precisament el dia que es complia un any de la seva inauguració.

La presentació va comptar amb la presència dels dos autors de la novel·la, Ramon Gasch i Andreu González, que van donar detalls de com ha estat el procés de creació. Gasch, enginyer de professió i escriptor de vocació, va destacar que ‘Bon cop de falç’ és “el primer llibre novel·lat que s’escriu sobre la Guerra dels Segadors”. Es tracta d’un esdeveniment històric molt poc tractat en la literatura, a diferència del que passa amb altres capítols com ara la derrota catalana de 1714.

La novel·la és una història amb acció i sang protagonitzada per un personatge fictici, el pagès Joan Martí, que viu els fets històrics del conflicte bèl·lic dels Segadors, entre els anys 1640 i 1652. Per tant, tal i com va explicar Gasch, “està escrita des de dins”, recollint l’experiència vital d’un pagès que acaba entrant en la guerra i enfrontant-se a les tropes de Felip IV. Escrita a quatre mans, el jurat del Premi Néstor Luján va valorar especialment el ritme àgil i el rigor històric de l’obra.

Per la seva banda, l’escriptor Andreu González va destacar que el llibre “narra episodis poc coneguts, com ara el setge de Cambrils o la batalla de Montjuïc, que va ser una batalla guanyada pel bàndol català”. Respecte al procés de creació de ‘Bon cop de falç’. González va explicar que les noves tecnologies els van ser de gran utilitat, ja que cada autor va poder treballar la seva part després d’haver fixat prèviament aspectes com l’estructura de la novel·la, els capítols, les escenes o els personatges.

L’acte va comptar, a més, amb la presència de l’historiador masquefí Xavi Pérez, qui va subratllar la coincidència que la presentació és fes en un espai que va ser “creat per a la guerra (en la nau de la Fàbrica Rogelio Rojo que actualment acull la Biblioteca s’hi va fabricar munició durant la Guerra Civil) reconvertida avui en un centre per a la lectura i la cultura”.

També va emmarcar el context històric de la novel·la i va destacar el doble vessant de la revolta dels segadors: “el component social, amb la revolta pagesa contra els senyors i les autoritats per l’extrema pobresa de l’època”, i “el component polític, amb la revolta de les classes benestants catalanes contra els intents del Comte Duc d’Olivares per reduir tots els regnes d’Espanya a les lleis de Castella”.

Per la seva banda, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va mostra la seva satisfacció per celebrar el primer aniversari de la Biblioteca amb una presentació literària d’aquesta magnitud. També va fer una valoració positiva del primer any de funcionament de la Biblioteca masquefina, “que és un referent i un model de funcionament per a la mateixa Diputació de Barcelona”.

‘365 dies de Biblioteca’
També amb motiu del primer aniversari, la Biblioteca acull fins al 31 de gener una exposició que recull informació, documentació i imatges sobre l’activitat més destacada d’aquest primer any de funcionament. La mostra ‘365 dies de Biblioteca, primer aniversari’ es pot visitar en l’horari habitual del centre: de dilluns a divendres, de 15.30h a 20.30h, i dimecres i dissabte als matins, de 10h a 13.30h.

La programació especial del primer aniversari continuarà aquest divendres 27 de gener, a les 18h, amb una nova sessió del Club de Lectura, que en aquesta ocasió comentarà el llibre ‘El lector’, de Bernhard Schlinck.

Per al dissabte 28 de gener, a les 12 del migdia, la Biblioteca ha organitzat una sessió de L’Hora del Conte per a tota la família. Anirà a càrrec de Sandra Rossi, amb el conte ‘Els contes del compte Lletraferit’.