Després de l’èxit de la renovada Festa del Raïm, amb què la vila va rememorar les seves arrels pageses, l’Ajuntament continua potenciant altres celebracions singulars de casa nostra.

El cap de setmana del 30 de novembre i l’1 de desembre, Masquefa recordarà els seus orígens industrials amb una festa a l’entorn de la Fàbrica Rogelio Rojo, emblemàtic testimoni del procés d’industrialització d’una vila que, fins a l’entrada en funcionament d’aquesta factoria, l’any 1922, havia viscut majoritàriament de la vinya i els cereals.

La celebració coincidirà amb la festivitat de Sant Eloi, patró de la metal·lúrgia, activitat a la qual es va dedicar la fàbrica, on van treballar generacions i generacions de masquefins. Els mateixos treballadors havien celebrat durant anys aquesta festa patronal.

Tradició i impuls del comerç
La ‘nova’ Festa de Sant Eloi l’impulsen conjuntament les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament. I és que, tal i com ja es va fer al setembre amb la Festa del Raïm, a més de recuperar la tradició també es vol que la celebració contribueixi a dinamitzar el comerç.

Mercat de Sant Eloi
Per això, tot el dissabte i el matí de diumenge els comerciants masquefins trauran la parada al carrer per instal·lar-se davant del CTC, a l’avinguda Catalunya. Hi podrem trobar una àmplia gamma dels serveis i productes que ofereixen, entre aquests una suculent i temptadora oferta gastronòmica. També dissabte i diumenge –tant al matí com a la tarda- el jardí del CTC es convertirà en un gran mercat amb una vintena d’artesans vinguts d’arreu.

Mostra d’oficis, contacontes, tallers i espectacles
Ben a prop d’aquest Mercat de Sant Eloi, al pati de la Rojo, una mostra d’oficis antics ens acabarà de transportar fins a l’època del gran esplendor industrial. Es farà dissabte a la tarda i diumenge al matí.

Durant el cap de setmana també es representaran dos contacontes sobre la història de La Fàbrica Rogelio Rojo, es faran tallers d’animació, de postals de Nadal i de maquillatge de festa, i gaudirem de tres actuacions de dansa. A més, un espectacle itinerant d’animació i música recorrerà diumenge l’entorn de La Fàbrica. També hi haurà un inflable gratuït per als infants, tot el cap de setmana, a l’avinguda Catalunya.

Concurs de Fotografia i doble sessió de teatre
En el vessant cultural, el programa de la Festa de Sant Eloi també inclou, per a dissabte al matí, el veredicte del Concurs de Fotografia Vila de Masquefa, que escollirà les 13 fotografies que il·lustraran el calendari del 2014 que editarà l’Ajuntament.

També dissabte, al vespre, i diumenge a la tarda, el protagonista serà el teatre. La companyia masquefina Teatrerus farà, a la Sala Polivalent, una doble representació de l’obra ‘Boeing boeing’ de Marc Camoletti.

El centre d’interpretació: com era la vida a la fàbrica?
Un dels plats forts de la Festa de Sant Eloi arribarà dissabte a la tarda, amb la festa d’inauguració del centre d’interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo. El centre d’interpretació, que ha de ser un record viu de la nostra memòria històrica, s’ubica principalment en una nau de la fàbrica que l’Ajuntament ha rehabilitat i que acollirà diversos materials divulgatius.

Un audiovisual i un conjunt de plafons ajudaran els visitants a entendre com van ser les diferents fases de construcció de la fàbrica, els processos de producció que s’hi duien a terme, i el dia a dia dels treballadors. També hi podrem observar la important transformació que l’edifici ha experimentat fins a convertir-se en l’actual complex d’equipaments per a les persones que és avui.

A més d’aquesta nau rehabilitada, el centre d’interpretació s’estendrà també a altres espais de la fàbrica. Es tracta d’un centre viu, que s’anirà ampliant amb la incorporació de noves aportacions. La seva posada en marxa no hauria estat possible sense la implicació de diversos extreballadors que coneixen de primera mà com era la vida a La Fàbrica Rogelio Rojo i que col·laboren en el projecte.

El centre s’inaugurarà el dissabte 30 de novembre a la tarda, i tant aquell dia com diumenge hi haurà portes obertes.

(Descarregueu-vos el programa)