Després de les primeres activitats –que van tenir lloc dissabte i dimarts-, Masquefa celebra aquest cap de setmana el gruix d’actes de la Festa Major de Santa Magdalena, amb una un programa per a tots els públics.

(Consulteu la programació)

Aquest 2014 la nostra festa grossa serà històrica i marcarà un punt d’inflexió. Després de molts anys de celebrar-se a la pista de l’Alzinar, el fet que l’entitat l’hagi reconvertida en unes instal·lacions de pàdel, i hagi comunicat la impossibilitat de continuar acollint les activitats, ha fet que l’Ajuntament apostés per portar la Festa Major no pas a un altre recinte tancat, com podria ser La Fàbrica Rogelio Rojo, sinó a un espai obert, cèntric, i vinculat a les nostres arrels, la nostra història i la nostra cultura: la plaça de l’Estació i els jardins de la Torre dels Tena. Un indret emblemàtic que és de tots els masquefins i amb el qual mantenim un fort lligam sentimental. La Festa Major surt al carrer per obrir-se a tothom.

L’Ajuntament ha remodelat els jardins de la Torre dels Tena perquè, el conjunt històric que formen conjuntament amb la plaça de l’Estació, pugui donar una millor resposta i cabuda tant a la Festa Major com a la resta d’esdeveniments que s’hi celebren al llarg de l’any i que avui són molt més multitudinaris que temps enrere. Amb aquesta reforma, que ha mantingut l’essència i el simbolisme de l’indret, es vol que la plaça de l’Estació i els jardins continuïn sent el centre neuràlgic de l’activitat cultural i econòmica, un espai més funcional que podrà acollir també més i noves activitats populars en condicions òptimes. A més, facilitarà que es pugui ampliar el mercat setmanal a l’aire lliure, i, així, consolidar-lo.

La remodelació dels jardins de la Torre dels Tena s’inclou en un pla global de l’Ajuntament per reformar i dignificar també altres places, jardins i vies públiques i fer de Masquefa un municipi endreçat i agradable. El Consistori hi destina una petita part -170.000 euros- del romanent de tresoreria del qual disposa després de la gestió econòmica dels darrers anys. El pla es pot posar en marxa ara que el Govern Central ha aixecat l’obligació als ajuntaments de destinar el romanent només a amortitzar crèdit anticipadament, i permet també fer inversions.

Aquest pla per remodelar espais públics ha permès a l’Ajuntament contractar temporalment 8 veïns que estaven a l’atur, mitjançant plans d’ocupació finançats amb recursos propis i una subvenció de la Diputació.

Cultura, història i tradicions, les protagonistes
Igual que el nou escenari, també la programació de la Festa Major de Santa Magdalena –coorganitzada per l’Alzinar i l’Ajuntament, i patrocinada pel Consistori- aposta com mai per la cultura popular, les tradicions i la història. Ho fa, per exemple, amb la cercavila que recorrerà els carrers encapçalada per la Colla de Geganters i Grallers, la Colla de Ball de Bastons i els Pixafocs i Cagaspurnes, amb el doble correfoc dels diables, amb l’exposició de pòrtics de Festa Major, o amb l’exposició sobre els 250 anys de ball de bastons a Masquefa.

També amb el sopar de germanor, la mostra de cuina, l’ofici solemne de missa, el fabulari, i la presència -per 67è any consecutiu!- dels Montgrins, que tornaran a ser els protagonistes de les sardanes, la serenata, el sarau, la passada, el concert i el gran concert de Festa Major, i el ball de gala. Com a novetat, aquest any també podrem anar a plaça i gaudir d’una exhibició castellera amb la colla Xicots de Vilafranca.

Altres novetats destacades són el concurs de tapes Fes Tapa –en marxa des de dissabte passat-, la Nit Jove -que torna després d’un parèntesi-, els jocs d’aigua ‘La xeringada’ o l’actuació del Mag Lari, per citar-ne algunes. En definitiva, una programació per a tots els gustos i totes les edats, que no oblida tampoc les activitats esportives.

No us ho podeu perdre.

Bona Festa Major!