Per fi el nou i esperat Centre d’Atenció Primària (CAP) de Masquefa ha fet el pas definitiu. El Govern de la Generalitat ha aprovat, en la sessió del 23 de novembre, l’última abans de les eleccions, el finançament del nou centre sanitari, que ascendeix a 2.126.974 euros.

Llarga espera
Amb l’aprovació d’aquesta partida es resol definitivament el finançament del nou CAP després d’una llarga espera. Ara l’Ajuntament, que ja fa molt temps que té el projecte redactat, podrà treure a concurs els treballs de construcció perquè comenci l’obra.

Fa més de mig any, el 13 de maig, i després d’uns altres vuit mesos d’espera, l’Ajuntament de Masquefa va aprovar un conveni de col•laboració amb la Generalitat de Catalunya que resolia el finançament d’aquest equipament. Ha hagut de passar tot aquest temps perquè el Govern català fes realitat el seu compromís i aprovés la despesa de 2.126.974 euros per al nou Centre d’Atenció Primària.

Esforç econòmic de l’Ajuntament
Segons aquest acord, el Govern de la Generalitat aportarà a l’Ajuntament els 2.126.974 euros en tres anualitats: 1 milió d’euros l’any 2011, 845.230,63 euros el 2012, i 281.743,54 euros el 2013.

Per la seva banda l’Ajuntament fa un autèntic esforç econòmic i, tot i que els serveis sanitaris són competència de la Generalitat, avança aquests diners per tal que el nou Centre d’Atenció Primària sigui una realitat el més aviat possible i els masquefins i masquefines puguin gaudir d’una vegada per totes d’una atenció sanitària de qualitat.

A més, el Consistori aporta uns altres 289.022 euros per completar el projecte i construir, en la planta soterrani del nou edifici assistencial, un aparcament amb capacitat per a 48 places.

Edifici de planta única
El nou centre assistencial es farà al pati de l’actual institut, la SES Masquefa. El projecte preveu la construcció d’un edifici de planta única, de manera que tots els serveis assistencials se situaran en planta baixa i facilitaran l’accés a la gent gran i a les persones amb mobilitat reduïda.

El nou edifici destaca també per la seva modernitat i funcionalitat, l’estalvi energètic, que permetrà reduir els costos dels subministraments, o la seva integració en l’entorn, ja que mantindrà un diàleg coherent amb l’arquitectura i l’estètica de l’emblemàtica Fàbrica Rogelio Rojo.

El projecte l’ha redactat el despatx Sierra Calleja Arquitectes SL, guanyador del concurs d’idees que va convocar l’Ajuntament i al qual es van presentar una quarantena d’equips.
L’entrada en funcionament d’aquest nou equipament ha de traduir-se en la solució definitiva a les mancances en l’atenció mèdica a Masquefa.

L’Ajuntament ja va fer un altre esforç econòmic i va ampliar l’actual consultori del carrer de les Escoles com a mesura provisional en espera del nou CAP, una actuació que va costar 93.000 euros. Aquesta ampliació es destinarà a equipament municipal una vegada entri en funcionament el nou CAP.