La davallada que la natalitat ha experimentat a Masquefa s’ha traduït en un important descens del nombre d’alumnes que el curs vinent començaran a les escoles i hi faran el primer curs, P3 (infants de 3 anys). Les tres escoles de Masquefa han registrat per al curs 2012-2013 un total de 92 preinscripcions de P3, una xifra molt inferior a les 125 a les quals s’havia arribat en cursos anteriors.

El descens de les preinscripcions ha estat especialment significatiu a la tercera escola del municipi, el Masquefa II, on per al curs vinent només s’han apuntat 11 alumnes de P3. Aquest centre es va crear el 2009 precisament per donar resposta a l’augment de població escolar que aleshores vivia Masquefa en un context molt diferent a l’actual, marcat pel boom de natalitat d’anys anteriors.

A les escoles El Turó i Font del Roure les preinscripcions també han anat a la baixa. A la primera se n’han registrat 41 sobre un total de 50 places, i a la segona 40 també sobre 50 places, fet que deixa vacants 19 de les 100 places actuals d’aquests dos centres. El nombre de places de P3 del Turó i la Font del Roure encara creixeran a 108 (54 cadascun) amb les noves ràtios que ha aprovat el govern de l’Estat per al curs vinent, i fins i tot podrien augmentar a 120 en cas de necessitat.

Davant d’aquesta situació, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha decidit suprimir provisionalment el grup de P3 al Masquefa II el curs vinent. Els 11 alumnes que havien sol·licitat plaça al Masquefa II han pogut triar entre anar a El Turó o la Font del Roure.

L’excedent de places i la disminució de preinscripcions de P3, precisament les dels alumnes que s’incorporen a les escoles, també han propiciat que la Generalitat hagi deixat de considerar prioritària la construcció del nou edifici del Masquefa II. S’ajorna fins que la demanda de P3 completi l’oferta a El Turó i la Font del Roure i sigui necessari obrir un nou grup al Masquefa II.