El director general de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, Antoni Trasobares, i el subdirector general de la Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, van ser divendres a Masquefa per visitar el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. El CRARC és un equipament únic a tot l’estat en la rehabilitació d’aquests animals i un dels dos únics que hi ha a tot Europa.
Acompanyats de l’alcalde, Xavier Boquete, i del regidor de Medi Ambient, Carles Mernissi, els representants de la Generalitat van recórrer les instal·lacions i van poder comprovar de primera mà la important funció de país que duu a terme el centre. El CRARC es dedica a la rehabilitació de fauna silvestre autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural. Hi arriben també molts exemplars de fauna exòtica salvatge que són abandonats pels seus propietaris o bé comissats pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, les policies locals o els agents rurals.
De fet, dels gairebé 1.800 exemplars que actualment hi ha al centre, la gran majoria, quasi 1.400, són de fauna exòtica. Aquestes espècies s’han de quedar de per vida al centre, ja que alliberar-les suposaria una gran amenaça per a l’ecosistema i causaria l’extinció d’espècies autòctones. A aquests animals salvatges, el CRARC els proporciona les condicions idònies per viure en captivitat: l’alimentació, les cures veterinàries, i la recreació de les condicions dels seu hàbitat originari, fet que comporta importants despeses que són assumides en la seva major part per l’Ajuntament.
En la seva visita, Trasobares i Rodríguez van mostrar la voluntat i el compromís de la Generalitat a col·laborar amb el finançament del CRARC.
El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya destaca també per la seva labor d’investigació. Els seus professionals duen a terme treballs de recerca científica i participen en ponències i congressos, a més de publicar articles en revistes especialitzades.
Una altra de les missions del centre és la divulgació mediambiental. El CRARC atén diàriament escoles, esplais i grups d’arreu de Catalunya que volen aprendre sobre el món dels rèptils i els amfibis.
També fa una important funció sensibilitzadora, alertant del comportament de persones que compren animals exòtics com cocodrils, llangardaixos, serps o tortugues i acaben abandonant les mascotes quan es fan grans.