La ‘nova’ Festa de Sant Eloi va tornar a transportar aquest cap de setmana Masquefa al passat, en aquesta ocasió per rememorar la nostra llarga tradició industrial. Precisament per això, la celebració va tenir l’epicentre en l’emblemàtica Fàbrica Rogelio Rojo, l’entrada en funcionament de la qual, l’any 1922, va ser una revolució econòmica i social en una vila que fins aleshores vivia majoritàriament de la vinya.

Tant dissabte com diumenge, les activitats es van anar succeint al voltant d’aquesta antiga factoria dedicada a les fornitures metàl·liques, com ara sivelles, botons, fermalls i agulles. La programació de Sant Eloi –batejada així per la coincidència amb la festivitat del patró de la metal·lúrgia- va posar l’accent en la nostra història, la nostra identitat i la nostra cultura, abanderades per la inauguració del Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo.

També hi va saber sumar la dinamització comercial, amb un Mercat de Sant Eloi que va comptar amb la presència d’una trentena de comerciants i empreses locals, i 25 artesans vinguts d’arreu. Tant dissabte com diumenge, una riuada de visitants va recórrer l’avinguda Catalunya atreta pels productes i serveis –entre aquests una suculenta oferta gastronòmica- dels comerciants masquefins, i va enfilar també el camí al jardí del CTC per remenar i comprar entre les parades artesanes.

Una mostra d’oficis al pati de La Fàbrica –amb la presència d’un bufador de vidre, un afilador, un llauner i diversos ferrers, alguns d’ells de Masquefa- van ajudar a fer el viatge cap al passat. També l’original contacontes que explicava als infants la història de La Fàbrica.

A més, diverses actuacions van animar la festa. L’espectacle itinerant de la banda Sidral Bass Band va arrossegar una multitud de visitants pels diversos escenaris de la celebració. I les actuacions de l’Escola de Dansa Noemí Rubira, Dansa Urbana Associació Juvenil i Ruth Casanovas van concentrar un bon nombre de curiosos. Els més petits van xalar, a més, amb els tallers de postals de Nadal d’Artifils i de consum alimentari responsable del Centre d’Esplai Giravolt.

Emotiva inauguració del centre d’interpretació
El moment àlgid es va viure dissabte a la tarda, amb la inauguració del Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo que l’Ajuntament ha habilitat en una nau de l’edifici. L’emoció es va dibuixar en les cares dels extreballadors en el moment en què el centre, que ha de ser un record viu de la nostra memòria històrica, va obrir portes. També abans, amb la projecció, a la façana de l’edifici, d’un audiovisual que recull els testimonis orals de diverses persones que hi van treballar, i amb les actuacions de la Colla de Ball de Bastons, la Colla de Geganters i Grallers i la Coral l’Alzinar.

Al llarg de tot el cap de setmana, molts masquefins van visitar l’espai per recordar -o per descobrir- la història de La Fàbrica, la seva construcció, els processos de fabricació que s’hi duien a terme i el dia a dia dels treballadors, així com la seva transformació fins a convertir-se en l’actual complex d’equipaments per a les persones que és avui. Ho van poder fer mitjançant les fotografies històriques que n’adornen les parets, l’audiovisual que s’hi projecta i la maquinària recuperada que presideix la sala.

L’obertura d’aquesta nau és només “el punt de partida d’un centre viu” que s’anirà estenent i ampliant amb la recopilació de nous materials divulgatius en altres espais de La Fàbrica Rogelio Rojo, tal i com van recordar l’alcalde, Xavier Boquete, i la regidora de Cultura, Laia Albiol, en els discursos inaugurals.

En l’apartat cultural, la Festa de Sant Eloi va incloure també el veredicte del Concurs de Fotografia Vila de Masquefa, i una doble representació de l’obra “Boeing boeing’, a càrrec dels Teatrerus.

La visita de la Grossa de Cap d’Any va posar el punt simpàtic a una festa que també va exhibir el seu vessant solidari amb la recollida de joguines i aliments de Protecció Civil.

L’Ajuntament agraeix la col·laboració de tots els qui van fer possible la Festa de Sant Eloi, i molt especialment a les entitats, els comerços i empreses, Protecció Civil, la Brigada Municipal, la Policia Local, els treballadors municipals i Ràdio Masquefa.