Des d’aquest dimecres, 10 de desembre, i fins al 5 de gener vinent, la Policia Local de Masquefa i els Mossos d’Esquadra posen en marxa al municipi l’operació Grèvol, un dispositiu especial que es duu a terme per les dates nadalenques a tot el territori català per reforçar la seguretat dels comerciants i prevenir furts, robatoris i estafes.

En el marc d’aquesta campanya, La Policia Local de Masquefa intensificarà la presència i els patrullatges a peu en els eixos comercials durant tot el dia, i especialment en els horaris d’obertura i tancament dels establiments, coincidint amb una de les èpoques comercials més fortes de l’any.

Al mateix temps la policia està duent a terme una campanya informativa entre els comerciants, als quals lliura un fulletó amb recomanacions per evitar possibles actes delictius, així com informació sobre com actuar i a qui alertar en cas de ser víctimes d’un furt, un robatori o una estafa.

Davant qualsevol problema, cal trucar a la Policia Local de Masquefa (93 772 60 25) o Centre d’emergències de Catalunya (112).

Consells per a extremar la seguretat

-Cal que els treballadors tinguin consciència que les persones desconegudes no han de conèixer les mesures de protecció i seguretat instal·lades.

– Fixeu-vos en els moments d’obertura i tancament si hi ha gent que vigila o bé si detecteu alguna cosa anormal. Normalment coincideix en moments de menor afluència de vianants.

– Desconfieu de l’entrada a l’establiment per part de grups nombrosos, ja que actuen de forma coordinada per furtar, utilitzant mètodes de distracció.

– Durant el dia, és convenient efectuar ingressos a les entitats bancàries per tal d’evitar portar al damunt una suma quantiosa de diners al final de la jornada laboral o en el seu defecte instal·lar una caixa forta de bitllets en un lloc amagat i introduir-ne regularment sempre que no hi hagi ningú a l’establiment.

– Si decidiu instal·lar càmeres de seguretat, assegureu-vos que el gravador incorpora marca d’aigua i que el teniu activat, això afegeix la màxima veracitat a la filmació.

– Si teniu un servei d’alarma connectada a CRA, pot resultar interessant instal·lar cartells que així ho indiquin i que aquests siguin visibles des de l’exterior del vostre establiment.

– Si s’ha produït un fet delictiu en el vostre establiment o en altres i heu aconseguit veure’n algun detall, no deixeu de trucar a la Policia Local i notificar-ho, com més detalls obtenim més ajudeu a capturar-ne l’autor.

Atenció als elements de pagament

Targetes de crèdit
-Recordeu que les targetes de crèdit són personals i intransferibles, sol·liciteu sempre el DNI del titular de la targeta, encara que aquesta incorpori el sistema XIP, ja que aquest sistema només substitueix la signatura.

-Si detecteu algun tipus d’irregularitat amb la targeta de pagament, aviseu amb discreció a la policia. Eviteu qualsevol tipus de confrontació i no us deixeu intimidar per les presses del client/a o pel nombre de persones que esperen ser ateses.

Bitllets falsos
-És imprescindible haver observat, prèviament, les mesures de seguretat i les particularitats que presenten els bitllets d’euro.

Elements comuns presents en tots els bitllets

-Impressió calcogràfica: anvers del bitllet. Abreviacions: BCE, ECB, EZB, EKT, EKP 2002.

-Fil de seguretat: observable a contrallum i al tacte.

-Marca d’aigua: observable a contrallum la imatge d’una finestra i el valor del bitllet.

Elements específics dels bitllets de 5 a 20 euros

-Banda hologràfica: s’observa el símbol de l’euro i el valor

-Banda iridiscent: s’observa en moure el bitllet la banda daurada.

Elements específics dels bitllets de 50 a 500 euros

-Holograma: s’observa una imatge i el valor del bitllet quan aquest s’inclina.

-Tinta de color variable: al revers inferior dret hi ha el valor del bitllet, el qual canvia de morat a verd oliva o inclús marró.

Com actuar davant fets delictius
Si tot i les precaucions que preneu, sou víctimes d’un fet delictiu, és necessari que denuncieu el fet. Podeu denunciar els fets tant a la Policia Local com al Cos de
Mossos d’Esquadra. Per posar la denúncia heu de saber que:

– És aconsellable portar un document d’identificació personal o facilitar sempre el número de DNI.

– Si heu patit un robatori, porteu una llista dels efectes sostrets amb el màxim de dades significatives.

– Si sou víctimes d’un delicte, no toqueu res i aviseu a la policia.

– Si teniu coneixement d’un fet delictiu o en sou testimoni, aviseu a la policia. La col·laboració ciutadana és imprescindible per al coneixement de delictes i evitar-ne de posteriors.

– Presentar una denúncia falsa està penat per les lleis de l’estat.

A qui hem d’avisar
Davant qualsevol problema que tingueu, podeu trucar a la Policia Local de Masquefa (93 772 60 25) o Centre d’emergències de Catalunya (112).