Un 91% dels habitatges on es duu a terme aquesta prova i que disposen de les targetes i clauers necessaris ja han fet ús d’aquest nou sistema que té com a objectiu millorar les xifres de recollida selectiva.
El passat 19 de març es va complir el primer mes de funcionament de la prova pilot que l’Ajuntament de Masquefa -a través de la Regidoria de Medi Ambient- està duent a terme en diferents zones del municipi per tal de millorar les actuals xifres de reciclatge i de recollida selectiva a la vila i situar Masquefa com un municipi capdavanter en la lluita contra l’emergència climàtica.
Aquesta prova pilot, cal recordar, consisteix en la introducció d’un sistema electrònic de tancament en els contenidors per a les fraccions de rebuig i orgànica en tres zones del municipi: el sector nord del nucli urbà, el carrer Sant Antoni i tram (inicial) de l’Avinguda Catalunya, i el nucli íntegre de Can Valls.
La prova pilot va començar el passat 20 de febrer amb el tancament dels contenidors -prèviament, es va dur a terme una campanya informativa i el repartiment dels clauers i targetes necessàries per a l’ús dels contenidors- i al llarg de les quatre setmanes següents s’ha fet un seguiment de la prova per avaluar el seu grau d’implementació.
En aquest sentit, cal destacar que durant el primer mes de vigència s’han detectat un total de 50 incidències corresponents a bosses o residus fora dels contenidors o impropis als contenidors que han quedat oberts. A més, també s’han identificat 15 incidències en l’obertura dels contenidors, la majoria de les quals han quedat resoltes.
Mentrestant, l’informe també posa de manifest que més d’un 90% de les llars on es desplega la prova ja disposen de les de les targetes i clauers (un 91%); una xifra que en el cas dels comerços i entitats es rebaixa sensiblement fins al 85%. De totes les llars que disposen de clauers i targetes, a més, un 91% ja ha fet ús del sistema de tancament de contenidors; mentre que en el cas de comerços i entitats la xifra se situa en el 53%. I a això, cal sumar-hi que la fracció més utilitzada ha estat l’orgànica tant a les llars com als comerços i entitats.
D’altra banda, durant aquest primer mes també s’ha detectat que en el cas de les llars els diumenge són el dia on es produeixen més obertures dels contenidors de resta i orgànica: un total de 1.041 obertures, el que representa un 17% del total; per davant de dissabte (986), dimecres (900), dimarts (879), dijous (843), divendres (841) i dilluns (715).
Una tendència, en canvi, que és diferent pel que fa als comerços i entitats. En aquest cas, el dia de més obertures és el divendres, amb un total de 29 (19,46%); per davant del dijous (28 obertures), dilluns (24), dimarts (21), dimecres (20), diumenge (17) i dissabte (10).
La Regidoria de Medi Ambient agraeix als veïns la seva participació i implicació en aquesta prova pilot i fa una crida a la població a seguir col·laborant fent una separació correcta dels residus; en especial, de la fracció orgànica. Tot plegat, amb l’objectiu de contribuir a reduir la generació d’impropis i millorar la recollida selectiva.