Durant els mesos de febrer i març es desenvoluparà un procés participatiu per tal de recollir l’opinió dels veïns envers diferents aspectes relacionats amb el model de municipi, els equipaments, l’habitatge, la mobilitat, entre d’altres.
El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) ha acollit aquest divendres 28 de gener al migdia la presentació pública del projecte de redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Masquefa impulsat per l’Ajuntament, una eina bàsica per a la gestió urbana municipal i el desenvolupament estratègic del municipi que ha de permetre dissenyar el futur de la vila per als propers anys.
L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete; el regidor de Planejament Urbanístic, Daniel Gutiérrez; Marc Déu, membre de l’empresa Pla Estel, que coordina el procés de participació del POUM; i Mauro Mas, director de l’equip redactor del POUM.
Xavier Boquete explica que “els primers treballs de redacció del POUM van començar ja fa molts anys i fins i tot vam arribar a aprovar l’Avanç en el seu moment. Amb tot, la recent incorporació de La Beguda Alta al municipi de Masquefa fa preceptiu que tots els seus veïns -igual que els de Masquefa- tinguin l’oportunitat de participar activament en la definició del pla d’ordenació urbanística municipal”.
“El fet d’incorporar La Beguda Alta ens obre una nova oportunitat per comptar amb la veu dels seus veïns i amb la veu dels veïns de Masquefa per a tornar a participar en aquest procés de redacció del POUM i de veure quins objectius compartim”, afegeix l’alcalde.
Daniel Gutiérrez fa una crida a la participació de la població en la redacció del POUM i detalla que “el nou POUM és una oportunitat per a tots nosaltres per a dissenyar el municipi i el territori que volem per als pròxims anys. I ho volem fer incloent un enfoc a l’Agenda 2030 que impliqui una mirada sostenible i de gènere que ens permeti treballar en eixos com l’habitatge, l’activitat econòmica, el patrimoni o la sostenibilitat. La participació és un moment cabdal en el POUM i és necessari que tots els veïns hi participem”.
Així, la sessió tenia com a objectiu traslladar a la població tots els detalls sobre la redacció de l’Avanç del POUM i explicar als veïns quins seran els diferents canals de participació ciutadana que tindran a la seva disposició per a prendre part activament de la fase de redacció del document. I és que en paral·lel a la redacció de l’Avanç del POUM de Masquefa que s’ha iniciat recentment, s’està desenvolupant un procés participatiu obert a la ciutadania amb l’objectiu que les persones que ho vulguin s’hi puguin implicar ja en una fase inicial.
Es celebraran tallers participatius oberts a tota la ciutadania
En aquest sentit, durant els mesos de febrer i març es desenvoluparà un procés participatiu per tal de recollir propostes i l’opinió de la ciutadania envers diferents aspectes de Masquefa relacionats amb el model de municipi, els equipaments, l’habitatge, la mobilitat, entre d’altres. Aquest procés serà obert a totes les persones i/o entitats del municipi.
Els tallers de participació ciutadana se celebraran en les següents dates:
- Taller participatiu al nucli de Masquefa: dijous 10 de febrer, a les 18.30 h, a la Sala d’Actes del CTC.
- Taller participatiu a Can Parellada: dijous 17 de febrer, a les 18.30 h, al Local Social de Can Parellada.
- Taller participatiu al Maset i a Can Quiseró: dijous 24 de febrer, a les 18.30 h, al Local Social del Maset.
- Taller participatiu a La Beguda Alta: dijous 3 de març, a les 18.30 h, al Local Social de La Beguda.
A més, per tal de complementar les aportacions realitzades en els tallers presencials de propostes, també s’ha habilitat una qüestionari virtual obert a tota la població que es pot respondre a través d’aquest enllaç.
Tota la informació sobre la redacció del POUM de Masquefa es pot consultar al web www.masquefa.cat/poum/.
Què és un POUM?
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és un instrument de planificació que ordena urbanísticament tot el territori del terme municipal de Masquefa, dissenyant el seu desenvolupament i els creixements futurs tenint en compte criteris de sostenibilitat.
El POUM ha de definir el creixement i millorar la imatge del municipi, els serveis i els equipaments, així com l’espai públic, els espais verds, i també definir el model de mobilitat local i fixar les bases del model econòmic del municipi. Cal buscar l’equilibri entre la necessitat de creixement i la preservació dels recursos naturals i valors paisatgístics, històrics i culturals del municipi. Al POUM, en definitiva, li correspon dibuixar el municipi que volem per a les generacions futures.