La Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat és una proposta de prevenció socioeducativa en violències de gènere creada per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, que en el curs 2022-2023 s’ha iniciat a l’Institut de Masquefa amb l’alumnat de 1r d’ESO.
El Casal de Joves de Masquefa ha acollit aquest dimarts 6 de juny al matí l’acte de cloenda del primer curs de funcionament de la XAJI, la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat, de Masquefa. A la sessió hi han pres part l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, la regidora d’Igualtat, Isis Abad, la delegada d’Igualtat, Pilar Irigaray, la directora de l’Institut, Ruth Montserrat, la responsable de programes de la Plataforma, Amaranta Garre, la dinamitzadora de la XAJI, Cris Grildin, el grup d’alumnes de 1r d’ESO que han format part del programa, representants de la comunitat educativa i d’entitats feministes, i tècnics municipals.
Durant la trobada s’han entregat els diplomes XAJI Masquefa 2023 als alumnes de 1r d’ESO de l’Institut de Masquefa que enguany han pres part del projecte -iniciant el camí per esdevenir agents de canvi cap a la transformació- per tal de reconèixer el seu treball i dedicació. A més, també s’ha fet una valoració del desplegament i de l’impacte d’aquest programa al nostre municipi, i l’alumnat ha exposat la seva experiència.
Què és la XAJI?
La Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat és una proposta de prevenció socioeducativa en violències de gènere creada per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, que en el curs 2022-2023 s’ha iniciat a l’Institut de Masquefa amb l’alumnat de 1r d’ESO i que té una durada de quatre cursos.
La XAJI planteja una nova metodologia de treball per abordar aquests temes i es complementa amb altres accions que ja es realitzen a l’institut, com tallers de sensibilització i formació. Sobretot, situa als joves com a protagonistes d’aquest treball; genera espais de diàleg, reflexió i formació; estableix mecanismes d’observació de la realitat i detecció de desigualtats; promou accions de prevenció i d’actuació contra aquestes desigualtats; i empodera als joves per ser el motor dels canvis i referents del seu col·lectiu.
El 2021 l’Ajuntament de Masquefa va començar a establir relació amb aquesta plataforma per rebre assessorament en la realització d’activitats de prevenció de les violències de gènere, d’educació afectiva-sexual, i d’informació i sensibilització sobre els drets de les dones i de les persones LGTBIQ+.
La Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere (PUCVG) és una entitat sense afany de lucre que treballa des de fa més de 15 anys amb l’objectiu d’aglutinar totes aquelles persones i entitats de la societat civil que des de diferents sensibilitats volen erradicar la violència vers les dones de la nostra societat. La PUCVG dona suport al conjunt del moviment social que lluita pels drets i la llibertat de les dones, per erradicar les violències masclistes. Des del teixit social i la ciutadania promou el treball en xarxa compartint i intercanviant idees, experiències i bones pràctiques. Emprèn a nivell local, autonòmic, estatal i internacional diferents accions i projectes de prevenció, sensibilització, incidència social i política.