L’Ajuntament de Masquefa va participar dijous, al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, en una jornada organitzada per la Diputació de Barcelona envers al paper del món local en la formació i l’orientació. La sessió, adreçada a professionals, va recollir diversos projectes que es desenvolupen arreu de Catalunya, i Masquefa hi va exposar, com a bona pràctica, l’experiència de la Xarxa Transició Escola Treball Anoia Sud.
Aquesta xarxa, en funcionament des de l’any 2008, integra tos els agents que intervenen en el procés de transició del sistema escolar al món laboral dels municipis de Masquefa, Piera, Capellades, els Hostalets, Cabrera, la Pobla, Vallbona i la Torre. Aquests agents treballen coordinadament i en xarxa per informar, assessorar i orientar els joves en aquesta transició del món formatiu al professional.
Balanç de quatre anys d’activitat
En aquests més de quatre anys en funcionament, la Xarxa TET Anoia Sud ha impulsat estudis de les necessitats formatives i d’ocupació de l’Anoia Sud, amb l’objectiu d’ajustar l’oferta formativa a les demandes del mercat de treball, i ha aconseguit que s’imparteixin en aquest territori del sud de la comarca alguns cursos de Programes de Qualificació Professional Inicial, de manera que els joves ja no s’han de desplaçar per fer-los, a més de diversos cursos de formació ocupacional. També ha contribuït a que s’hi puguin fer els cursos de preparació de les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Mig i de Grau Superior.
Altres accions que duu a terme la Xarxa TET Anoia Sud són l’organització de Fira Futur de Masquefa, un saló anual on es mostren les diverses sortides formatives i professionals que tenen els joves i els adults d’aquest territori, i l’edició d’una guia que recull totes aquestes opcions.
Contra l’atur juvenil, orientació i formació
Com en el cas de la Xarxa TET Anoia Sud, la resta de bones pràctiques que es van donar a conèixer durant la jornada celebrada a Igualada van tenir com a denominador comú el seu esforç per combatre l’elevadíssima taxa d’atur juvenil. S’hi van exposar experiències impulsades per Mataró, Terrassa, Torelló i l’Associació Saó-Prat, a més d’Igualada. La capital de l’Anoia hi va mostrar el Projecte Ulisses.
En la jornada també es va presentar un audiovisual fet per la Diputació de Barcelona sobre la formació professional amb l’objectiu d’orientar els joves respecte als diversos estudis postobligatoris que poden cursar
L’acte també va comptar amb la participació del diputat d’Educació i TIC de la Diputació i alcalde d’Igualada, Marc Castells, i de la directora d’Educaweb, Montserrat Oliveras.