L’Ajuntament de Masquefa, mitjançant 7 plans d’ocupació subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat, va poder contractar al novembre 7 masquefins i masquefines que estaven a l’atur. A més, la Mancomunitat de la Beguda Alta ha generat també un altre lloc de treball amb un pla del SOC gestionat per Masquefa.
A aquests 18 nous llocs de treball s’hi sumen els altres 15 que l’Ajuntament ja va crear aquest mateix 2010 amb plans d’ocupació de la Generalitat, i 6 més aconseguits amb un pla del propi Ajuntament l’any passat. Des d’aleshores el Consistori ha pogut donar feina a 39 persones.
“No n’hi ha prou”
Els esforços de l’equip de govern han fet que Masquefa hagi pogut aconseguir més ajuts que d’altres municipis de les mateixes dimensions i que, per tant, s’hi hagin creat més llocs de treball. No obstant això, l’alcalde, Xavier Boquete, és conscient de la greu situació econòmica global que tots vivim i lamenta que “no s’hagi pogut donar resposta a totes les sol•licituds de feina que hem rebut”. “És insuficient i continuarem treballant”, afirma.
L’alcalde anuncia que s’intensificaran més que mai els esforços per a crear ocupació. Aquest any que ve l’Ajuntament té previst generar 20 llocs de treball més amb uns altres 8 projectes del SOC, i a més vol impulsar un segon pla d’ocupació propi que també proporcionarà feina a persones desocupades.
Només per a aquests últims 18 llocs de treball aconseguits amb l’ajut del SOC (1 informàtic, 4 peons forestals, 4 electricistes, 1 dinamitzador juvenil, 3 informadors cívics, 1 peó de manteniment i 4 peons per a la supressió de barreres arquitectòniques) l’Ajuntament ha rebut un total de 265 sol•licituds.
Els tècnics i funcionaris de l’Ajuntament han hagut de seleccionar els beneficiaris de les places d’acord amb els requisits que exigeix el Servei d’Ocupació de Catalunya. D’una banda, requisits genèrics per a tots els casos, com ara trobar-se en situació d’atur i estar inscrit a l’Oficina de Treball de la Generalitat (OTG) amb anterioritat a la concessió de les subvencions, i no haver estat beneficiari de cap altre pla d’ocupació del SOC durant almenys els darrers 18 mesos. També s’ha tingut en compte que els candidats estiguessin empadronats a Masquefa (o a La Beguda en el cas del seu lloc de treball) i que no es trobessin fent cursos o d’altres accions de polítiques actives del SOC. Tot i presentar la documentació requerida, alguns candidats no han pogut ser entrevistats pels tècnics i funcionaris de l’Ajuntament en no complir algun d’aquests requisits del SOC.
D’altra banda, la selecció del personal també s’ha fet d’acord amb requisits específics que requereixen cada lloc de treball i que estan relacionats amb la formació i l’experiència. També s’ha valorat la situació socioeconòmica de cada candidat.
A les persones contractades se’ls ofereix un contracte de 6 mesos, amb una jornada laboral del 70% (26 hores i quart setmanals). A més també realitzen formació que els proporcionen coneixements que els són de gran utilitat a l’hora de trobar feina. El SOC de la Generalitat es fa càrrec del sou i la seguretat social.
L’atur de Masquefa, per sota de la mitjana anoienca
Segons les darreres dades de l’atur, corresponents al mes d’octubre, a Masquefa hi ha 682 persones sense feina. Això representa una taxa de desocupació del 15,59%, una xifra inferior al conjunt de la comarca de l’Anoia, on la taxa és del 17,47 %, i hi ha un total de 10.669 persones aturades.
La lluita contra la crisi ha estat i continua sent la gran prioritat de l’equip de govern de Masquefa. A més d’impulsar plans d’ocupació, l’Ajuntament ha apostat decididament per la formació com a eina perquè els masquefins i masquefines puguin trobar feina o millorar el seu lloc de treball, amb l’oferta de nombrosos cursos formatius.
També ha potenciat el Servei d’Ocupació de Masquefa. Des del SOM s’ha ajudat fins a 122 masquefins i masquefines a trobar feina, ja sigui directament des de la borsa de treball de l’Ajuntament o mitjançant altres vies després de passar per aquest servei municipal.