Setmana Europea Prevenció de Residus

Del 18 al 26 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, iniciativa promoguda per l’Agència de Residus de Catalunya per fomentar un estil de vida més sostenible. L’ADF Masquefa proposa una recollida popular de residus a la zona entre Can Parellada i La Beguda Alta el diumenge 26 de novembre.

Amb la intenció de conscienciar i promoure pràctiques sostenibles amb el medi ambient, l’Ajuntament de Masquefa s’adhereix a la celebració la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 18 al 26 de novembre. Aquesta iniciativa, que promou l’Agència de Residus de Catalunya en coordinació amb diverses regions d’Europa, destaca els esforços locals per reduir la generació de residus i fomenta un estil de vida més sostenible. 

Amb el lema ‘No t’emboliquis’, aquestes jornades arriben a la 15a edició centrades, per segona vegada segon cop, en la importància de reduir els envasos de plàstic d’un sol ús. En aquest marc, el consistori masquefí encoratja la població a minimitzar l’ús d’envasos d’un sol ús.

Consells per reduir els envasos d’un sol ús i la petjada mediambiental

  1. Utilitza envasos reutilitzables: opta per envasos i contenidors reutilitzables en lloc d’opcions d’un sol ús. Usar una cantimplora, bosses de tela per a la compra i carmanyoles per a menjars a l’oficina són maneres senzilles de minimitzar la quantitat de residus que generem diàriament.
  2. Compra a granel: redueix l’ús d’envasos comprant aliments a granel sempre que sigui possible. Porta bosses o carmanyoles reutilitzables a la carnisseria, la fruiteria, la peixateria o el supermercat per emmagatzemar productes frescos, així com cereals, llegums o fruits secs. Aquesta pràctica no només redueix els envasos, sinó que també permet estalviar diners.
  3. Decanta’t per productes amb embolcalls sostenibles: a l’hora de comprar productes empaquetats, tria aquells amb envasos sostenibles o compostables. Moltes empreses estan canviant cap a materials més ecològics. Llegeix les etiquetes i busca opcions que utilitzin materials reciclats o que siguin fàcilment reciclables.
  4. Evita els plàstics d’un sol ús: redueix l’ús de plàstics d’un sol ús, com bosses, coberts i gots. Porta una bossa reutilitzable, coberts de viatge i una tassa per a les begudes, com el cafè o l’aigua. Aquestes petites accions poden tenir un impacte significatiu en la reducció dels residus plàstics.
  5. Promou la consciència ambiental: informa i promou la consciència ambiental entre familiars, amics i companys de treball. Compartir informació sobre els efectes negatius dels envasos d’un sol ús i animar a altres persones a adoptar hàbits més sostenibles pot tenir un impacte multiplicador en la reducció global dels residus.

Les xifres parlen per si soles

La generació de residus d’envasos a la UE ha augmentat de 66 milions de tones el 2009 a 78,5 milions de tones el 2019 (que representa 173 kg per habitant). Per fer front a aquesta situació, el desembre de 2020, la Comissió va establir l’objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d’una manera econòmicament viable per l’any 2030, amb l’objectiu de reduir els envasos, el sobreembalatge i, per tant, els residus d’envasos. El paper de la prevenció de residus és clau per assolir l’objectiu.

Evitar lenvasat excessiu i millorar la recollida selectiva pot reduir de forma considerable el fenomen dels residus abandonats en espais naturals i augmentar la qualitat del material a reciclar. Els residus denvasos segueixen sent clau, ja que no s’han reduït sinó que han augmentat, en part també, per lauge del comerç electrònic.

Per una altra banda, l’ADF de Masquefa proposa una recollida popular de residus a la zona entre Can Parellada i La Beguda Alta el diumenge 26 de novembre, de 10 a 13 h. El punt de sortida serà l’aparcament de Can Parellada, al costat del circuit d’Autocròs. Per a més informació, pots consultar el lloc web adfmasquefa.net o bé escriure un missatge de WhatsApp al 647 709 082.  

Recollida de residus