Aquest tipus de pràctiques negligents estan prohibides pel Codi Penal i poden comportar importants sancions econòmiques per als seus responsables.

Al llarg dels darrers dies s’han detectat al municipi, en especial a la zona d’El Maset, nous casos d’enverinament de gats. Una situació que ha estat denunciada per l’associació Animalistes Masquefa i que l’Ajuntament condemna i lamenta.

En aquest sentit, el consistori -amb el suport de l’entitat- prendrà les mesures corresponents per a identificar i sancionar als responsables d’aquestes pràctiques negligents prohibides pel Codi Penal i que atempten frontalment contra els drets dels animals. Una línia d’acció que el passat mes d’octubre es va refermar al Ple de l’Ajuntament amb l’aprovació d’una moció per a l’adhesió al Pacte de Teguise en contra del maltractament animal.

En paral·lel, l’Ajuntament i Animalistes Masquefa seguiran treballant per a sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica i per a donar a conèixer els principals consells i la normativa relacionada amb la tinença de gats al municipi:

  • Està prohibit enverinar qualsevol animal de companyia o feral (art. 336 del Codi Penal).
  • No es pot alimentar els animals a la via pública i/o espais públics (art. 15 Reglament municipal sobre tinença d’animals). Només es pot fer si es disposa d’un carnet d’ alimentador/a de l’associació Animalistes Masquefa.
  • És obligatori identificar els animals de companyia amb el microxip i la xapa corresponents (art. 10, 11 i 24 Reglament municipal sobre tinença d’animals).
  • És obligatori registrar els animals de companyia al cens municipal (art. 9 Reglament municipal sobre tinença d’animals).
  • La creació de colònies controlades i el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn a la colònia) és l’única manera de tenir un control real, efectiu i ètic de la població de gats ferals o de carrer.
  • Alimentar, identificar i esterilitzar té com a finalitat el control de la natalitat i millorar el benestar físic i psicològic de l’animal.
  • És important respectar els animals que viuen al carrer, la zona d’alimentació i els voluntaris i voluntàries que s’ encarreguen de les colònies.
  • El control de la natalitat contribueix a evitar la superpoblació, l’abandonament (llei orgànica 1/2015, art. 337bis) i millora la convivència entre veïns i animals.

Totes aquelles persones interessades en exercir com a voluntaris de l’entitat o vulguin requerir més informació poden enviar un correu electrònic a l’adreça animalistesmasquefa@gmail.com o consultar el perfil de l’associació a Facebook.