L’Ajuntament de Masquefa està finalitzant les obres de rehabilitació d’una antiga nau de la Rogelio Rojo que acollirà en el futur un espai per a la memòria on es reproduirà la història d’aquesta emblemàtica fàbrica, la qual va acollir generacions i generacions de treballadors masquefins.

Els treballs de rehabilitació han anat a càrrec de la Brigada Municipal d’Obres i Serveis, que ha reformat totalment tant l’exterior de la nau com l’interior, on es manté l’antic motor de vaixell que durant alguns anys va servir per a generar electricitat per a la fàbrica i en ocasions puntuals també per a l’enllumenat públic de la vila.

Aquest motor feia funcionar l’equip generador de corrent que es va posar en marxa a la fàbrica acabada la guerra civil. Així ho explica l’historiador local Xavier Pérez i Fornés, en l’edició de la publicació ‘El Tomb’ del setembre del 2001: “l’any 1939 s’inicià un llarg període marcat per les necessitats de la postguerra i les conseqüències de la política autàrquica del règim encaminades a aconseguir l’autosuficiència econòmica del "Nuevo Estado". Això comporta una reducció dràstica de les relacions comercials exteriors que acabarà bloquejant sectors bàsics de l’economia interior com ara la indústria. Les dificultats per adquirir maquinària i la precarietat del mercat interior van fer que molts empresaris en comptes d’invertir donessin prioritat al manteniment de tecnologies obsoletes. A la Rogelio Rojo per acabar amb les restriccions energètiques es munta un equip de destil·lació per obtenir gas-oil i que permetrà posar en marxa un equip generador de corrent i que farà funcionar la maquinària. La manca de matèries primes obligarà a reciclar bidons vells per aprofitar la seva llauna”.

A més de rehabilitar aquesta nau –que durant els darrers anys d’activitat de la fàbrica va acollir el taller de la secció de manteniment- també s’ha instal·lat a l’entrada de l’edifici antiga maquinària que ha estat restaurada, concretament tres premses.

L’objectiu de l’Ajuntament és que la nau rehabilitada pugui acollir en el futur un espai per a la memòria que doni a conèixer, mitjançant diversos materials, la història de la fàbrica, que durant més de 70 anys va marcar el dia a dia de la vila. Avui la Rojo s’ha reconvertit en un important complex d’equipaments municipals que acull la Sala Polivalent, el Centre Tecnològic Comunitari, la nova Biblioteca i el Casal de Joves, així com altres espais utilitzats per les entitats.