La cigonya blanca és una de les aus més grans (2,20 m. amb les ales esteses) que sobrevolen els nostres camps, pobles i ciutats. La cigonya és un ocell molt fort i resistent. Entre les seves habilitats, té una gran memòria, gràcies a la qual pot emprendre llargs viatges i tornar any rere any al mateix niu. Això l’ha convertida en una au entranyable, símbol de la bona sort i també de la maternitat.
Les cigonyes que s’han reproduït a l’Europa central, migren direcció l’Àfrica subsahariana, i és pels vols de mitjans d’agost i fins la primera quinzena de setembre, que diversos estols de cigonyes travessen Catalunya en direcció l’estret de Gibraltar per on creuaran el Mediterrani. L’objectiu és trobar territoris on passar l’hivern, lluny del fred rigorós d’Europa.
En aquest llarg viatge, fan parades per descansar, i en ocasions per alimentar-se. És aquest comportament migratori, que ha agafat per sorpresa tots els masquefins, ja que ahir dimarts 26 d’agost, pels vols de dos quarts de vuit de la tarda, un gran esbart de cigonyes (aproximadament un centenar) va començar a fer maniobres d’aterratge a la vila. Els punts més alts, com ara grans edificis, fanals, o grues, van ser els triats per aturar-se. El campanar de l’església de Sant Pere, l’Institut de Masquefa, el repetidor de telefonia de Can Massana, o l’Escola Font del Roure entre d’altres, van ser les atalaies triades per descansar.