L’Ajuntament agraeix la implicació de tots els veïns i entitats que aquest cap de setmana han participat en els actes de commemoració del centenari.
Dissabte 9 d’abril l’Ajuntament de Masquefa va organitzar una jornada festiva oberta a tota la població amb l’objectiu de commemorar el centenari de La Fàbrica Rogelio Rojo (1922-2022).
L’equipament, un dels equipaments més emblemàtics de Masquefa, està d’enhorabona i enguany celebra un aniversari molt especial. 100 anys d’història d’una instal·lació que ha esdevingut des del seu naixement un dels principals motors i transmissors de l’evolució i del creixement de Masquefa. Un equipament que avui en dia és un dels orgulls del poble, un espai obert a tota la ciutadania i un dels principals actius culturals, turístics i patrimonials del territori.
I per a commemorar aquesta efemèride tan important, històrica i simbòlica al nostre municipi l’Ajuntament impulsa un programa d’activitats que va arrencar aquest cap de setmana i que s’allargarà fins a finals d’any, amb l’objectiu de promocionar, donar a conèixer i dignificar arreu aquest actiu social, cultural i turístic del poble.
Així, dissabte 9 d’abril, i després de fer sonar la sirena de La Fàbrica Rogelio Rojo, els veïns i entitats van poder participar d’una visita guiada a La Fàbrica Rogelio Rojo i d’una jornada de portes obertes al Centre d’Interpretació, d’un acte commemoratiu dels 100 anys de La Fàbrica Rogelio Rojo, d’un piscolabis i de l’actuació musical de Stromboli Jazz.
Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, explica que “La Fàbrica Rogelio Rojo és el millor exemple de la gran trajectòria social que hi ha a Masquefa. Un recorregut, un camí, que han ajudat a construir pas a pas un nombre ingent de persones i associacions del poble a qui cal que estiguem eternament agraïts. I és que tots ells han escrit la història i la identitat del municipi i ens han llegat un present i un futur social, lúdic i cultural que és un dels veritables tresors de casa nostra”.
Carles Mernissi, regidor de Cultura, assegura que “és tot un privilegi poder comptar amb una instal·lació de primer nivell que no només ens recorda, promociona i dignifica la nostra història… Si no que també és l’epicentre social, cultural i tecnològic del poble. Tota una institució a Masquefa i arreu del territori. Un equipament admirat arreu i que és fruit del treball ingent de moltes i moltes persones i entitats a qui vull agrair tota la seva tasca”.
La Fàbrica Rogelio Rojo: una història centenària
Aquesta antiga indústria dedicada a la metal·lúrgia va marcar durant més de 70 anys les vides de diverses generacions de masquefins. L’arribada de la família Rojo a Masquefa i la posada en marxa de la fàbrica, l’any 1922, va comportar l’aparició de noves formes de guanyar-se la vida i la industrialització d’un poble pagès des dels seus orígens. Aquest edifici industrial va ser dissenyat per l’arquitecte Josep Danès i Torras per encàrrec de la família Rojo.
El recinte de la Rogelio Rojo és un conjunt arquitectònic d’ús industrial construït en diferents èpoques: l’any 1917, anys 30, anys 50, anys 60 i 1973. La característica principal d’aquest edifici és la semblança amb les construccions fabrils de l’època. Edificacions d’obres vista amb grans finestrals.
El volum principal del conjunt edificat té forma d’U i està format per dues naus de planta baixa (any 1917 i anys 30) i una nau de dues plantes (anys 50, 60 i any 1973). A més d’aquest volum principal existeixen també una sèrie d’edificis annexes a aquestes construccions que s’han anat afegint al llarg del temps.
Coneguda popularment com La Fàbrica, la Rogelio Rojo va tancar portes a les acaballes del segle XX, tot i que el recinte encara va acollir activitats relacionades amb la metal·lúrgia fins al 2002. L’Ajuntament va adquirir aleshores tot el recinte industrial, on ha fet diversos equipaments d’ús social i cultural. Així, per exemple, la Rogelio Rojo acull avui el Centre Tecnològic Comunitari, el Casal de Joves, la Biblioteca, la Sala Polivalent (espai capacitat per assumir diferents tipus d’activitats relacionades amb l’espectacle o reunions multitudinàries: teatre, cinema, vídeo, concerts, representacions, conferències, festes, ball, etc), la Sala Petita, la Sala Nova i locals per a les entitats del municipi.
L’any 2008 l’Ajuntament de Masquefa va declarar Bé Cultural d’Interès Local l’edifici de l’antiga Fàbrica Rogelio Rojo. Amb la declaració, aquest edifici disposa d’una protecció legal i a la vegada suposa un reconeixement públic del valor cultural d’aquest emblemàtic edifici que forma part del patrimoni històric de Masquefa.
El 30 de novembre de 2013 es va inaugurar El Centre d’Interpretació de La Fàbrica Rogelio Rojo per tal de donar a conèixer, conservar, valorar i difondre el paper que va tenir La Fàbrica Rogelio Rojo com una part important de la vida de Masquefa.
Descobreix més detalls de La Fàbrica Rogelio Rojo en aquesta infografia.