Maria Enciso, representant de la Fundació ONCE, va ser dilluns al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa per comprovar el funcionament del seu espai amb material tecnològic adaptat, un equipament que és pioner a Catalunya per un doble fet. D’una banda, perquè el centre compta amb material tecnològic adaptat per a persones amb tot tipus de discapacitat física, psíquica o sensorial, que els permet trencar barreres i utilitzar Internet i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en igualtat d’oportunitats. D’altra banda, perquè les persones amb discapacitat comparteixen les instal•lacions amb la resta d’usuaris, fet que afavoreix la seva integració social.

Inversió de 42.000 euros

La posada en marxa d’aquest espai adaptat, ara fa un any i mig, és resultat d’una inversió de 42.000 euros que va comptar precisament amb el suport econòmic de l’ONCE (5.000 euros), l’Imserso (23.000) i el mateix Ajuntament (14.000).

En la seva visita al CTC, la representant d’ONCE va destacar “l’aposta” de l’Ajuntament de Masquefa per ajudar les persones amb discapacitat a “trencar barreres” i accedir a les TIC, així com també la “seva sensibilitat per veure que les persones amb discapacitats, a més de discapacitats, tenen capacitats i potencialitats”.

Maria Enciso va destacar especialment que “sigui un municipi petit com Masquefa” el que compti amb aquestes pioneres instal•lacions, “i no una gran ciutat com Barcelona”. També va assegurar que el CTC és un exemple a seguir per a l’organització.

Per la seva banda, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete,va ressaltar que el projecte ja va néixer amb la voluntat que “absolutament tothom, sense cap tipus de discriminació, tingui accés a les TIC”. Per això “en lloc de segregar o excloure les persones amb discapacitat enviant-les a d’altres centres, hem creat un equipament que és punt de trobada de tots i totes”.

Demostracions pràctiques

La representant de la Fundació ONCE va poder provar alguns dels equipaments adaptats del centre, especialment els que estan preparats per a persones invidents o amb deficiència visual. Entre aquests destaquen, per exemple, els ordinadors amb pantalles augmentatives, els teclats adaptats al llenguatge braille o el programari que llegeix els continguts de les pàgines web, entre altres.

Però el CTC posa les TIC a l’abast de tothom i per això compta també amb molts altres equipaments, com per exemple ratolins adaptats per a persones amb problemes de mobilitat a les mans, un ratolí que es controla amb el mentó, o l’anella instal•lada a la sala d’actes perquè les persones amb deficiència auditiva puguin seguir les explicacions mitjançant el seu audifon.

L’Ajuntament posa aquest espai adaptat a la disposició de les entitats, associacions, tallers i escoles que treballen amb el col•lectiu de persones amb discapacitat. Des que va entrar en funcionament el maig del 2009 ha rebut la visita de nombroses associacions no només de Masquefa i l’Anoia sinó també de les comarques veïnes i d’altres indrets de Catalunya.

L’acte de dilluns va comptar precisament amb la participació d’algunes d’aquestes entitats, a les quals se’ls va explicar el projecte d’accessibilitat del CTC. No només aquest espai està adaptat, sinó que tot el centre tecnològic és accessible i està pensat perquè l’usin les persones amb discapacitat, tant pel que fa l’obra com a la senyalització i al mobiliari.