El municipi se suma un any més al projecte solidari impulsat per La Fundació La Marató de TV3 amb l’organització fins el 18 de desembre d’un complet programa d’activitats per recaptar fons per a la investigació mèdica sobre l’Ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

Masquefa manté el seu ferm compromís amb el foment i la promoció de la recerca biomèdica d’excel·lència, així com la sensibilització social sobre les malalties a través de campanyes de participació ciutadana i actes de difusió i educació. Per tot plegat, el municipi se suma un any més al projecte solidari que impulsa la Fundació La Marató de TV3, que enguany compleix la seva 25a edició.

Amb l’objectiu de recaptar fons i donar un impuls econòmic a la investigació mèdica sobre l’Ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, incentivar l’esperit solidari i donar a conèixer als masquefins aquestes malalties, l’Ajuntament i les entitats han dissenyat aquest any 2016 un ampli i variat programa de propostes des de l’1 fins al 18 de desembre. L’activitat arrencarà dijous 1 de desembre (18:30 h.) amb una xerrada a la Biblioteca municipal sobre l’Ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques; i a partir d’aquí, la vila acollirà múltiples projectes divulgatius, sensibilitzadors i d’entreteniment per a tots els públics.

Una Marató nadalenca

La solidaritat i l’altruisme són dos valors universals molt presents a La Marató de TV3 i durant les festes nadalenques. En aquest sentit, durant el mes de desembre el Nadal i La Marató aniran novament de la mà a Masquefa. Diumenge 11 de desembre (17:30 h.), l’associació Aula Musical l’Alzinar-Cal Tenas organitzarà una marató de pianos a l’Aula de Música de Masquefa; dijous dia 15 (de 10 h. a 13 h.), Fibro-Masquefa celebrarà la seva primera Fira de Nadal enfront de l’Església; i dissabte 17 de desembre (18 h.), la Sala Polivalent de la Fàbrica Rogelio Rojo acollirà un concert de Nadal a càrrec de l’associació Aula Musical l’Alzinar-Cal Tenes.

El gruix de l’activitat, però, es viurà diumenge 18 de desembre amb propostes familiars com el tradicional Caga tió, la pintada de boles per l’arbre de Nadal i el Pare Noel a la Plaça de l’Estació (de 11 h. a 13 h.); el dinar de Nadal de la Gent Gran a la Sala Polivalent (14 h.); o una sessió de teatre de Nadal a la Sala L’Aglà (18 h.).

Una Marató esportiva

Un any més, el món de l’esport es bolcarà en la celebració de La Marató de TV3. Diumenge 4 de desembre (16:30 h.), el camp de futbol municipal acollirà la presentació dels equips del Club Esportiu Masquefa i un partit amistós; diumenge dia 11, a partir de les 10 h., l’associació esportiva Masquefa Trail organitza una cursa popular davant el Poliesportiu municipal; i divendres 16 de desembre (20:30 h.); l’Ajuntament celebra un partit de futbol entre treballadors i regidors del consistori. Finalment, diumenge 18 de desembre, dia neuràlgic de La Marató de TV3, Masquefa acollirà diverses propostes esportives al llarg de la jornada; entre elles, un campionat de petanca a Can Quiseró (9 h.), partits de bàsquet al Poliesportiu (de 9 h. a 12 h. i de 16 h. a 19 h.) i una tirada combinada d’arma curta i llarga al Camp de Tir (de 09:30 h. a 11 h.).

Diumenge 18 de desembre, dia neuràlgic

L’ampli i variat programa d’activitats que organitza l’Ajuntament de Masquefa es veurà completat enguany amb d’altres propostes per a tots els públics que es duran a terme diumenge 18 de desembre, dia central de La Marató de TV3. Entre les activitats, una cantada de Llúcies i Nicolaus a La Beguda Alta (11:30 h.); la parada “Petits grans tresors”, davant de l’edifici de Ràdio Masquefa, a càrrec de l’Associació Alma (de 10 h. a 13 h.); balls de saló a la Sala Polivalent (17 h.); tallers gegants a la Plaça de l’Estació (17 h.); una mostra de balls de bastons a la Plaça de l’Estació (17 h.); o un ball popular amb el Duo Amor a la Sala Polivalent (18 h.). I a les 7 de la tarda, la Plaça de l’Estació acollirà l’acte de cloenda de La Marató de TV3 i l’encesa de l’Arbre de Nadal.

D’altra banda, i durant els dies previs a La Marató, l’Associació de Veïns de Can Quiseró vendrà manualitats pel municipi. Així mateix, s’han instal·lat guardioles en diferents establiments comercials de Masquefa per tal de recollir donacions i aportacions econòmiques per a la causa. El consistori agraeix la implicació i col·laboració de les associacions, entitats i comerços del poble i convida tots els veïns i veïnes a participar d’aquest acte solidari.

L’ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any n’hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l’ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat -motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus.

Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l’atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. Poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d’aquest estat.

En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d’aquestes lesions d’origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d’edat més avançada.