La sala de plens de l’Ajuntament va acollir divendres el primer acolliment civil de la història de Masquefa, una cerimònia laica que vol ser la benvinguda a la comunitat d’un nou ciutadà amb drets i obligacions, i també el compromís públic dels pares i tutors d’educar-lo amb valors cívics.

La masquefina Abril Martin i Ramos va ser la primera en rebre aquesta benvinguda el mateix dia que feia un any, acompanyada dels seus pares, Felipe Martín Puerta i Desirée Ramos Vidal, i padrins, Yolanda Cortés Rodríguez i Ferran Moral Rovira, així com de la resta de familiars i amics.

L’emotiu acte va començar amb els parlaments de l’alcalde accidental, Carles Mernisi, qui va afirmar que Masquefa “vivia un dia molt especial” i recordava que la cerimònia “és un acte de compromís” dels pares i padrins de l’Abril “per ajudar-la a créixer amb valors tan importants com la solidaritat, la justícia, el respecte i la llibertat” i per “ajudar-la a superar les dificultats i donar-li la millor formació i educació possibles”.

Al ritme de la música escollida per la família, els padrins prenien després el protagonisme per agrair sincerament la confiança que els han dipositat el pare i la mare de l’Abril. Tots dos van recordar com ha canviat la vida dels pares des que van saber que la Desirée estava embarassada, i van desitjar-los molta sort i encerts en l’educació de la nena.

Visiblement emocionada, la mare s’adreçava a l’Abril per “intentar explicar-te tot el que signifiques per a mi, encara que no sé si en seré capaç”. La Desirée li explicava l’enorme alegria que li ha suposat la seva arribada al món, i li deia “ets la meva vida!”.

També el pare, el Felipe, va haver de contenir la seva emoció en pronunciar les seves paraules. Va dir que li agradaria saber educar l’Abril “amb l’estima i els valors que a mi m’han donat”, al mateix temps que agraïa als seus pares i als de la seva dona l’amor i la dedicació que mostren a l’Abril.

El primer acolliment civil de Masquefa finalitzava amb un discurs del regidor Carles Mernissi en què, adreçant-se a l’Abril, li recordava tots els drets que ella i la resta d’infants del món tenen. El regidor feia referència, entre altres, als drets a la salut, a l’educació, a la identitat, a ser estimats i compresos, a jugar i divertir-se, a ser protegits de qualsevol forma d’abús, discriminació o explotació, i a créixer en una societat “lliure, tolerant i en pau, i on imperin valors com la solidaritat, l’amistat, el respecte i la dignitat”.

El regidor recordava que aquests drets figuren en la Carta Europa dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides “però que abans que fossin legislats ja estaven al cor de les persones”. No obstant això, lamentava que “malauradament aquests drets encara no es respecten avui en alguns països” i demanava a l’Abril i a la resta d’infants que vetllin “perquè acabin sent universals per a tots els nens i nenes d’arreu del món”. Mernissi tancava la seva intervenció amb una emotiva “Benvinguda a Masquefa i al món”.

El primer acolliment civil de Masquefa finalitzava amb el lliurament d’una placa commemorativa a l’Abril i amb la signatura de l’acta per part dels pares, els padrins i el regidor.