Masquefa va commemorar el Dia Internacional de la Dona (8 de març) amb una àmplia agenda d’activitats formatives, lúdiques i reivindicatives organitzades conjuntament per l’Ajuntament i les entitats. L’organització d’un curs de defensa personal adreçat a dones i la representació d’una obra teatral van ser algunes de les novetats més destacades.

L’agenda del Dia de la Dona va començar el dilluns 5 de març amb la inauguració, al vestíbul del CTC, d’una exposició amb els treballs fets pels alumnes de Masquef@ula. La mostra, amb una trentena d’obres, es va poder visitar fins al divendres 9 de març.

Durant aquests cinc dies els masquefins també van tenir l’oportunitat de conèixer una mica millor l’Associació de Dones de Masquefa, que al llarg de tota la setmana va organitzar sessions de portes obertes a les seves activitats: sevillanes, patchwork, manualitats i pilates.

El dijous 8 de març, un grup de vuit dones va participar en el curs bàsic de defensa personal que l’entrenador nacional d’aquesta especialitat Juan Manuel Flores va impartir a la Sala Polivalent del Recinte Rogelio Rojo. La sessió, que va entusiasmar les participants fins al punt de sol·licitar-ne una nova edició, els va donar a conèixer alguns consells bàsics per reaccionar i defensar-se davant d’un atac.

El mateix dijous, la psicòloga clínica Claudia Truzzoli va oferir a la sala d’actes de la Biblioteca una xerrada en què va repassar els principals tòpics que envolten la dona. La psicòloga va destacar alguns dels importants avenços que s’han aconseguit els últims anys, però va posar l’accent en la necessitat que la societat continuï lluitant per trencar els models masclistes instaurats i aconseguir la igualtat real entre els homes i les dones.

Abans de la xerrada, l’alcalde, Xavier Boquete, va llegir el manifest elaborat per l’Institut Català de les Dones, el qual reconeix la tasca de les dones que van fer possible la participació femenina en la vida política i la instauració de la democràcia al nostre país, a la vegada que reclama la necessitat de “continuar avançant perquè les dones puguin accedir en igualtat de condicions i d’oportunitats als llocs més elevats en la presa de decisions”.

L’agenda del Dia Internacional de la Dona es va reprendre dissabte amb una sessió especial de l’espai de debat ‘Cafès amb Història’. S’hi va projectar el documental ‘Mujeres en pie de guerra’, que va donar pas a un col·loqui entre els assistents. El cilce continuarà aquest dissabte, 17 de març, amb la xerrada “La dona a la revolució cubana’, que es farà a les 5 de la tarda a la Biblioteca.

L’endemà, diumenge, el grup local Teatrerus va omplir de gom a gom la Sala Polivalent amb la representació d’una obra de teatre que narrava la frustració d’una dona que no pot engendrar fills i complir, així, una funció imposada per la societat. Dirigida per Maria Coll, la representació va comptar també amb la música en directe de Garri & Cia i Núria Sirvent.