Dilluns 22 de novembre es durà a terme la presentació pública d’aquest protocol en un acte institucional a la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo.
El Ple de l’Ajuntament de Masquefa va aprovar el passat 28 d’octubre per unanimitat, en sessió ordinària, el Protocol local d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci; un document impulsat per la Regidoria d’Igualtat -amb el suport de la Diputació de Barcelona i amb l’assessorament de la consultoria de gènere Noctámbul@s- que té com a objectiu principal ser una eina més per erradicar les violències masclistes contra les dones i el col·lectiu LGTBI al municipi.
El protocol -que es pot consultar íntegrament en aquest enllaç– implica al consistori i a altres institucions, a les entitats, i a la població de totes les edats; i es presentarà públicament el proper dilluns 22 de novembre, a les 18 h, a la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo. Aquell mateix dia, a més, també es donarà a conèixer la campanya de sensibilització pels espais d’oci que acompanyarà aquest protocol.
Per què és important aquest protocol?
A la nostra societat les violències sexuals i l’alta tolerància de les mateixes en els contextos d’oci representen un dels principals riscos per a les dones i les persones que no s’ajusten als models normatius de gènere. Els últims anys s’han incrementat els recursos destinats a les polítiques públiques d’equitat que posen l’èmfasi en els espais d’oci, al fer-se cada cop més manifest que és un dels contextos on les violències sexuals operen amb més impunitat.
L’última Enquesta de Violència Masclista (Dpt. Interior, 2016) identifica els espais on s’han partit violències masclistes per part de no-parelles en el següent ordre segons percentatge de resposta total: 20’9% espais d’oci; 18’3% espai públic; 17’1% transport públic; 12’5% casa; 11’9% feina; 7’3% xarxes socials; 5’5% altres; 3’3% una altra casa; 3’2% lloc d’estudis. Les dades fan palesa la necessitat de posar la mirada i definir estratègies sobre els espais públics i d’oci per combatre l’alta concentració de fets constitutius de violència masclista que han patit les dones en l’àmbit social i comunitari.