Tot i que el sol va posar-los a prova amb una calor sufocant, els masquefins van sortir dissabte i diumenge al carrer per gaudir del programa ‘En cap cap cap el que cap en aquest cap de setmana’ i la seva triple proposta: la Setmana de l’Energia –que, de fet, s’havia estrenat ja dijous-, la Fira de la Infància i la Joventut –que va tenir lloc dissabte- i la Festa de l’Esport –la protagonista del diumenge.

Amb el medi ambient
La programació va començar dijous amb les primeres activitats de la Setmana de l’Energia, una iniciativa europea -a la qual està adherida l’Ajuntament de Masquefa- que vol fomentar l’estalvi energètic i el consum responsable amb el medi ambient.

El tret de sortida el va donar la inauguració, a la Biblioteca, de l’exposició ‘Tu tens la paraula’, que mostra com es pot reduir el consum energètic a casa, a l’oficina o en el transport.

També dijous, i també a la Biblioteca, es va fer un taller sobre contractació elèctrica i comptabilitat energètica domèstica, amb consells per estalviar energia i diners.

Les activitats es van tancar dissabte amb un taller, a la Fira de la Infància i la Joventut, en què els petits van aprendre a construir ginys elèctrics, i amb les visites guiades al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC de Masquefa, l’únic centre de rehabilitació d’aquesta fauna que hi ha a tot l’estat i un dels pocs que existeixen a Europa.

El gran aparador de les entitats
També dissabte, els infants, els joves i els seus familiars van gaudir de la novena edició de la Fira de la Infància i la Joventut i dels nombrosos tallers i jocs que els van organitzar les entitats lúdiques, esportives, culturals i artístiques de Masquefa. De fet, la fira és un gran aparador de les associacions de casa nostra, que hi mostren les activitats que organitzen durant tot l’any.

En diversos espais simultanis –l’avinguda de la Línia, el pati de l’escola El Turó, el poliesportiu i l’exterior de l’institut- els visitants van xalar amb propostes tan variades com el bàsquet, el tir, el futbol, el patinatge artístic, la petanca, el twirling, el tennis taula, el trail, l’slot, els tallers de maquillatge facial i de manualitats, els gegants, les sardanes, el ball de bastons, el hip-hop i el break dance o la xaranga, entre altres.

També s’hi va habilitar un espai per als més menuts, de 0 a 3 anys, i un altre per a joves a partir de 12 anys, aquest darrer dividit en quatre eixos temàtics: ‘La zona esport’, ‘Menja’t l’escenari’, ‘Extreme zone’ i ‘K-sal de Joves’. Hi han haver propostes com un campionat de futbol 5×5, l’exhibició de Dansa Urbana Associació Juvenil i les actuacions de dos combos de l’Escola de Música dels Hostalets de Pierola –Equal Doors i Sun Runners- i del grup Revolta, de Gelida.

Els joves també van poder fer acrobàcies en un skate parc, conèixer una mica millor el Casal de Joves mitjançant una exposició, i divertir-se amb un taller de rol i un altre de maquillatge d’efectes especials. A més, l’Esplai Giravolt va encarregar-se del servei de bar, amb què va recollir fons per als campaments que organitza per a aquest estiu.

Durant tot el dia els visitants a la Fira de la Infància i la Joventut també van poder saltar en llits elàstics, córrer en un circuit de karts, demostrar la seva habilitat en un taller de sorra i en diferents jocs tradicionals, i informar-se del correcte ús dels petards, a més de conèixer de primera mà els vehicles d’emergències de l’ADF de Masquefa, la Policia Local, Protecció Civil i els Mossos d’Esquadra.

La fira es va dinamitzar amb actuacions. Hi ha va haver diverses cercaviles –de Xaranga Drac, dels Eixerits Timbalers de Piera i de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa-, un concert del combo de l’Aula de Música de l’Alzinar, una exhibició de l’Associació Gimnàstica Masquefa i el lliurament dels premis dels concursos fotogràfics FotoFlash i FotoFlash RETARD del Club Excursionista Anoia.

Un cop tancada la fira, petits i grans van poder, encara, riure de valent amb l’espectacle de circ dels Escarabellos, que va donar pas a una tabalada i cremada de la colla infantil de diables Pixafocs i Cagaspurnes i a la traca de fi de festa de Pirotècnia Rosado.

Doble cursa popular
L’intens cap de setmana va arribar al punt final diumenge, amb la celebració simultània d’una doble cursa popular, la de Masquefa i la de Can Parellada, amb les quals la vila va sumar-se a la Festa de l’Esport.

Entre totes dues curses, ambdues amb sortida i arribada al poliesportiu, van ser fins a 230 els masquefins que es van calçar les vambes per fer una mica d’esport i, sobretot, passar-s’ho pipa. Els més valents es van atrevir a completar els 5,6 quilòmetres de la Cursa Popular de Can Parellada, mentre que d’altres van conformar-se amb acabar els 2,2 quilòmetres de la Cursa Popular de Masquefa.

Entre els participants, s’hi va poder veure una mica de tot: nens, joves, adults, gent gran, quitxalla en cotxets, i fins i tot algun animal domèstic que va voler acompanyar el seu amo.

A tot ells, els organitzadors -l’Ajuntament i l’Associació de Propietaris de Can Parellada- els van voler reconèixer l’esforç regalant-los una samarreta. També va haver-hi guardons per als tres primers classificats de cada categoria

En la Cursa Popular de Masquefa els guanyadors en categoria benjamina van ser Mario Domínguez (1r), Martí Satorre (2n) i Matías Bártulos (3r) en modalitat masculina, i Arlet Olivella (1a), Aina García (2a) i Evelin Martín (3a) en femenina.

En categoria infantil es van imposar Sergi Iglesias (1r), Pau Canals (2n) i David Serna (3r), a més d’Aina Gómez (1a), Lucía Macias (2a) i Erica Alfonso (3a).

En categoria júnior els primers en creuar la meta van ser Joan Rubio (1r), Youness El Habil (2n) i Roger Rubio (3r), i Laia Castaño (1a), Natalia Recio (2a) i Maya Márquez (3a).

Finalment, en la categoria sènior, els vencedors van ser, en la modalitat masculina, Marcos Martín (1r), José Martín (2n) i Adrián Castaño (3r), i en modalitat femenina Beatriu Pi (1a), Carla Bou (2a) i Àngels Munné (3a).

D’altra banda, en la Cursa Popular de Can Parellada els guanyadors van ser Jesús Álvarez (1r), Ricard Álvarez (2n) i David Serres (3r), i les vencedores Sònia Julià (1a), Creu Palacín (2a) i Melani Sega (3a).

Els organitzador agraeixen la col·laboració de tots els voluntaris que es van encarregar de la logística de les curses i van vetllar pel seu correcte desenvolupament.