L’Ajuntament de Masquefa i els set municipis que integren la Mancomunitat de la Conca d’Òdena han decidit sumar esforços per impulsar conjuntament polítiques actives de promoció econòmica que permetin atraure noves empreses a la comarca, generar ocupació i potenciar la formació dels ciutadans.

Mitjançant aquest acord de col•laboració, signat el 25 de març a la capital de l’Anoia, els municipis de Masquefa, Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Jorba, la Pobla de Claramunt i Castellolí es comprometen a treballar en xarxa i coordinar les seves polítiques actives en l’àmbit de la dinamització econòmica.

Amb aquest objectiu, els serveis de promoció econòmica dels 8 municipis treballaran en xarxa. També ho faran els tres centres tecnològics existents en aquest territori: el Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa, l’espai Ig-Nova d’Igualada i el Centre de Serveis a les Empreses de Vilanova del Camí. Alguns dels municipis signants aporten també una important oferta de sòl industrial.

L’objectiu d’aquest treball en xarxa és optimitzar recursos i millorar l’eficàcia de les actuacions que els municipis duen a terme en l’àmbit de la promoció econòmica per donar resposta a les greus conseqüències socials de la crisi. L’Ajuntament de Masquefa i la Mancomunitat de la Conca d’Òdena treballaran conjuntament per fomentar l’ocupació, la promoció del territori i el desenvolupament empresarial.

Aquesta xarxa operativa conjunta ha de donar suport a les accions d’orientació, formació i ocupació, i també a la creació d’empreses, la dinamització empresarial, el creixement de l’activitat industrial mitjançant la promoció dels polígons industrials del territori i la promoció de noves activitats industrials i zones d’activitat econòmica.

Una visió complementària
La incorporació de Masquefa, amb les seves especifitats geogràfiques i socioeconòmiques, permetrà “aportar una visió complementària” al treball que des de fa temps realitzen els municipis de la Conca d’Òdena en la lluita contra la crisi i l’atur, segons que va afirmar l’alcalde masquefí, Xavier Boquete.

En la seva opinió Masquefa, situada a tocar de l’àrea metropolitana, té, a més del Centre Tecnològic, un altre gran valor afegit: la seva capacitat per atraure importants empreses al nou polígon del Clot del Xarel•lo, on ja s’ha instal•lat la multinacional alemanya Aldi Supermercats.

En aquest sentit va destacar la necessitat d’ajustar l’oferta formativa a la demanda laboral, i adaptar-la a les “peticions que fan les empreses”.

L’alcalde també va recordar que l’acord entre Masquefa i la Conca d’Òdena és un pas més en la col•laboració que ja mantenen els centres tecnològics de Masquefa i Igualada, i va detallar els notables resultats obtinguts pel CTC.

En el primer any de funcionament, el centre masquefí va acollir 6 empreses al viver, va ajudar a crear 7 noves empreses i va assessorar 66 emprenedors. Més de 38.000 persones van fer ús dels seus serveis i 678 es van formar en els 68 cursos organitzats. A més 121 persones van trobar feina després de passar pel Servei d’Ocupació de Masquefa.

També el balanç de la Mancomunitat registra xifres notables. Durant el 2010 les inversions de la Mancomunitat en promoció econòmica van ser de 7,2 milions d’euros i van beneficiar un total de 11.090 usuaris. També es van produir 1.125 insercions laborals. L’aportació dels 7 municipis va ser d’1,8 milions d’euros, mentre que es van assolir 5,8 milions en subvencions.