Les tres administracions exigeixen una data de tancament de l’equipament i presenten un plec d’al·legacions conjuntes per aturar la tramitació de l’ampliació. El projecte contempla una modificació substancial de l’abocador, que s’incrementaria en 17,3 hectàrees i 4,5 milions de metres cúbics.

La Sala d’Actes del Centre Tecnològic Comunitari (CTC) ha acollit avui dimecres 21 de novembre una roda de premsa convocada pels ajuntaments de Masquefa i Piera per donar a conèixer públicament el plec d’al·legacions que ambdós consistoris –juntament amb el Consell Comarcal de l’Anoia– han presentat per aturar el projecte d’ampliació de l’abocador de Can Mata promogut per l’empresa CESPA Gestió de Residus, S.A al terme municipal d’Hostalets de Pierola. L’acte ha anat a càrrec del batlle masquefí, Xavier Boquete; i l’alcalde de Piera, Jordi Madrid.

El document aprovat pels ajuntaments de Masquefa i Piera consta d’un total de 32 al·legacions de caire formal, urbanístic i ambiental que tenen per objectiu sol·licitar als organismes gestors el replantejament de l’ampliació de l’abocador de Can Mata, tramitada el passat mes de maig del 2017, i que contemplaria un increment de la superfície actual en 17,3 hectàrees i 4,5 milions de metres cúbics.

En aquest sentit, Xavier Boquete explica que “el nostre territori ja en té prou d’instal·lacions d’aquest tipus. Des de la seva entrada en funcionament l’Anoia ja ha complert amb escreix la seva quota de solidaritat acollint fins a dos abocadors. Ara no és moment de plantejar-se un projecte d’ampliació, sinó de posar una data de tancament de l’espai perquè un altre territori n’assumeixi la funció”.

Per la seva part, Jordi Madrid afegeix que “el que volem és tenir un territori net. Aquestes al·legacions no es fan contra ningú, sinó amb l’objectiu de defensar la salut dels nostres habitants i combatre l’impacte ambiental i paisatgístic que genera l’abocador”.

El Consell Comarcal s’adhereix a les al·legacions presentades

Ambdós consistoris defensen que la proposta de CESPA no compleix amb el Pla territorial i sectorial de residus de Catalunya, ni el Pla territorial de la Catalunya central, ni les normes urbanístiques fixades; que només contemplen una possible adequació de les instal·lacions, però en cap cas una ampliació d’aquestes, tal i com els ajuntaments masquefí i pierenc sostenen que succeeix amb aquest projecte.

A més, denuncien que la Comissió de Seguiment de l’abocador (formada per l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència Catalana de Residus) no es reuneix des del 2017 i que en aquesta s’hi ha exclòs en tot moment la incorporació del Consell Comarcal de l’Anoia; evitant, així, que l’ens comarcal intervingués en la gestió i el volum dels residus al territori. Per tot plegat, Masquefa i Piera sol·liciten una nova trobada de la Comissió de Seguiment de l’abocador.

 

L’estudi d’olors de l’Àrea Metropolitana contradiu l’informe presentat per CESPA

Mentrestant les al·legacions presentades pels consistoris de Masquefa i Piera també posen l’accent en l’impacte ambiental que representa l’actual abocador pels veïns de la zona, i que quedaria accentuat amb una possible ampliació de l’equipament. Així mateix, denuncien els reiterats episodis de males olors que pateix la població al llarg de l’any.

En aquesta línia l’estudi empíric d’olors dut a terme l’any 2017 per l’Àrea Metropolitana de Barcelona contradiu l’informe previ elaborat l’any 2008 per CESPA, que sosté mitjançant projeccions modelístiques que l’entorn de l’abocador no rep l’impacte de les males olors. Així, el darrer informe elaborat per l’Àrea Metropolitana conclou que Masquefa i Can Parellada superen el llindar màxim del 10% de percepció d’olor a residu municipal i lixivitat; i que Masquefa supera el llindar màxim del 10% d’olor a biogàs i d’olor a aigües residuals i fecals d’acord amb la normativa alemanya.

Finalment, ambdós consistoris denuncien el fet que l’Agència Catalana de Residus vetés, presumptament, l’entrada de membres de l’Àrea Metropolitana a l’abocador per a poder dur a terme la caracterització presencial de les olors de l’equipament.

L’Ajuntament de Masquefa inicia accions judicials contra el consistori d’Hostalets de Pierola

El consistori masquefí, mentrestant, davant la manca reiterada de resposta als requeriments i demandes sol·licitats a l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola pels episodis d’incendis ocorreguts al llarg dels darrers anys a l’abocador, així com la reiteració en les males olors que pateixen els veïns de Masquefa; el passat mes de juliol va iniciar un procediment contenciós administratiu amb el consistori hostalenc que ha estat admès pel jutge.

Per tot plegat, l’Ajuntament de Masquefa ha presentat una mesura cautelar per aturar la tramitació de l’ampliació de l’abocador.

Les al·legacions es tractaran al Ple municipal extraordinari de l’Ajuntament

Finalment, la Sala de Plens de l’Ajuntament de Masquefa acollirà avui dimecres, a partir de les 19.30 h., un Ple extraordinari obert a tota la ciutadania on s’assabentarà a tots els grups municipals de les al·legacions presentades en defensa dels interessos del municipi i de les accions judicials empreses contra l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola. A més, també s’aprovarà, si s’escau, una moció presentada per diversos grups municipals sol·licitant la clausura de l’abocador de Can Mata pels greus impactes ambientals que aquesta actuació comportaria.