Davant l’actual context de crisi econòmica, quatre centres de serveis a les empreses i emprenedors de la comarca de l’Anoia –els dels Ajuntaments de Masquefa, Piera, Igualada i Vilanova del Camí- han decidit sumar esforços i aliar-se per a optimitzar i potenciar els seus recursos i serveis.
L’acord de cooperació es va presentar dimecres al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa –l’impulsor de la iniciativa-, en un acte en què també s’ha donat a conèixer el pla de treball conjunt per a aquest 2012 i el 2013.
L’objectiu d’aquesta aliança és evitar duplicitats en els serveis, compartir infraestructures, i treure el màxim profit a la complementarietat dels quatre centres. Tot plegat amb la finalitat de donar resposta a un major nombre d’emprenedors i petites i mitjanes empreses, i d’estimular la creació de nous negocis i llocs de treball. Així ho van afirmar, durant la presentació, els alcaldes de Masquefa i Vilanova, Xavier Boquete i Joan Vich, i els segons tinents d’alcalde de Piera i Igualada, Josep Llopart i Àngels Chacón, que també van coincidir a remarcar la importància d’un acord “en un àmbit tan sensible com la promoció econòmica” i en uns “temps tan difícils com els actuals”.
Tots quatre van mostrar la seva voluntat d’obrir la iniciativa a altres Ajuntaments de la comarca. En aquest sentit, van avançar que aquesta col·laboració ja serà beneficiosa no només per als ciutadans de Masquefa, Piera, Igualada i Vilanova sinó per als del conjunt de l’Anoia.
El pla de treball en xarxa de Masquefa, Piera, Igualada i Vilanova permetrà unificar l’oferta formativa dels quatre centres en un programa conjunt -eliminant duplicitats i incorporant novetats-, assegurarà la continuïtat en el seguiment dels usuaris –per exemple pel que fa als emprenedors que inicien els tràmits per crear la seva empresa en un centre i són derivats a un altre centre- i garantirà que els emprenedors i les empreses de tots els municipis rebin els mateixos serveis i tinguin les mateixes oportunitats, tant pel que fa a la formació com a la creació de nous negocis o la seva consolidació. A més, cada centre aportarà la seva pròpia especialització per enriquir el treball conjunt.
Altres accions previstes en el pla de treball per al 2012 i el 2013 són implantar en els quatre municipis els tallers de sensibilització envers l’emprenedoria que Igualada i Vilanova ja duen a terme avui als centres educatius, ampliar el servei del Racó de l’Emprenedor a totes quatre poblacions, impulsar sessions de networking empresarial i professional, o organitzar jornades de bones pràctiques i d’intercanvi d’experiències entre el personal tècnic, entre altres.
Trencant barreres
L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va afirmar que amb aquest acord de cooperació “s’aconsegueix coordinar dos territoris amb realitats i sensibilitats diferents, com són la Conca d’Òdena i l’Anoia Sud, trencant barreres que a vegades s’aixequen per inèrcia i que no tenen cap sentit”. Davant les actuals dificultats econòmiques, també va posar l’accent en la importància “de no fer noves apostes i inversions, sinó d’optimitzar i millorar les apostes que ja estan consolidades i funcionen”.
Per la seva banda, l’alcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich, es va mostrar esperançat que l’aliança “contribueixi a potenciar la formació per ajudar els anoiencs a trobar feina” així com també per a “crear noves empreses que generin riquesa i ajudin a superar els dramàtics índexs d’atur que arrossega l’Anoia”.
El segon tinent d’alcalde d’Hisenda, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Piera, Josep Llopart, va posar com a exemple dels fruïts d’aquesta col·laboració que el municipi “podrà oferir nous serveis que la nostra població necessita i que ara per sí sols no podem oferir”.
Finalment, la segona tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón, va remarcar “la bona entesa política” dels quatre municipis però especialment “la feina que fan els tècnics municipals amb una gran professionalitat, ja que són els que executaran les accions”. En aquest sentit va lamentar que des del Govern de Madrid es qüestioni la tasca que duen a terme els departaments de promoció econòmica dels Ajuntaments, “una tasca que no és rentable i que si no la fan els Ajuntaments no la farà ningú més, deixant molta gent fora del mercat de treball”.