L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i l’alcalde de la capital de l’Anoia i president del Consorci Sociosanitari d’Igualada, Jordi Aymamí, van signar divendres un conveni de col·laboració per projectar al municipi un gran complex assistencial per a la gent gran.
 
Residència, centre de dia, pisos tutelats i casal d’avis
Concretament es preveu fer una residència de 84 places, un centre de dia de 30, un casal d’avis, i 16 apartaments de lloguer amb serveis per a la gent gran, a més d’un Servei d’Atenció Domiciliària.
 
El projecte el promou l’Ajuntament de Masquefa en col·laboració amb el Consorci, ens públic que acredita una àmplia i reconeguda experiència en la construcció i gestió d’equipaments d’atenció a la gent gran. El Consorci Sociosanitari d’Igualada oferirà assessorament tècnic i logístic per a la construcció de l’equipament i, una vegada finalitzat, s’encarregarà de gestionar-ne l’activitat.
 
Una inversió de 9 milions d’euros
La creació d’aquest equipament sociosanitari és un dels projectes de més envergadura que s’executaran a Masquefa. L’actuació és fruït de la voluntat de l’Ajuntament masquefí d’atendre les diferents necessitats de la gent gran i les persones amb dependència en l’àmbit de l’assistència sanitària i l’atenció social. El pressupost total del complex és d’aproximadament 9 milions d’euros.
 
Durant l’acte de signatura del conveni, que va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament masquefí, l’alcade de Masquefa, Xavier Boquete, va destacar que aquest nou equipament donarà resposta a les necessitats no només de la gent gran que actualment viu a la vila sinó també a les famílies que en els darrers anys han arribat a Masquefa i que tenen els seus pares no gaire lluny. Boquete també va recordar que l’actuació, que va qualificar de “repte”, permetrà resoldre una de les mancances existents al municipi, l’atenció a la gent gran.
 
Per la seva banda, l’alcalde d’Igualada i president del CSSI, Jordi Aymamí, va explicar que el Consorci ja va néixer amb una doble voluntat: d’una banda "donar resposta a les necessitats de la gent gran i les persones amb dependència” i, de l’altra, “col·laborar amb els municipis de la comarca per tirar endavant equipaments sociosanitaris que permetin millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.
 
L’Ajuntament de Masquefa i el Consorci Sociosanitari d’Igualada ja tenen damunt la taula un primera avantprojecte d’aquest complex per a la gent gran. El Consistori mostrarà aquest primer esbòs als membres del Casal de la Gent Gran i als vilatans i vilatanes per recollir aportacions i consensuar el projecte definitiu.
 
Dos edificis
El nou equipament sociosanitari es projecta en dos edificis. La residència assistida, el centre de dia i el casal d’avis ocuparan part de l’antiga Fàbrica del Cartró de Masquefa. Els apartaments tutelats es construiran en l’esplanada que hi ha en aquesta mateixa fàbrica. També està previst fer-hi un aparcament.
 
L’equipament donarà resposta a les necessitats assistencials de la gent gran i les persones amb dependència.  Oferirà una atenció sociosanitària –integral, professional i personalitzada- per millorar la qualitat de vida de les persones grans amb diversos nivells de dependència. A la vegada, prestarà també una important ajuda per als familiars, ja que els seus professionals els oferiran un servei de suport, informació i assessorament per fer front a una situació que sovint és complexa.
 
L’avantprojecte preveu fer una residència de 2.500 metres quadrats i 84 places que oferirà un servei d’acolliment residencial permanent o temporal a les persones grans amb dependència.
El centre de dia, amb una superfície de 600 metres quadrats i 30 places, serà un servei de suport a les persones dependents per ajudar-les a fer les tasques de la vida diària i afavorir que segueixin vivint a casa.
 
Els 16 habitatges de lloguer ocuparan 1.650 metres quadrats i permetrà als usuaris gaudir de la tutela de professionals sociosanitaris i de diversos serveis comuns.
 
A més, el casal de la gent gran, amb una superfície de 500 metres quadrats, serà un espai obert a tothom per a l’agrupament i la convivència de la gent gran. S’hi faran tallers, actes i cursets, entre d’altres activitas orientades a la germanor i el benestar de la gent gran.
 
A més d’aquests equipaments, també està previst fer un centre de fisioteràpia i rehabilitació de 500 metres quadrats, així com una sala d’actes i d’exposicions de 600 metres quadrats.