Una sessió especial de l’espai de debat ‘Cafès amb Història’, que va abordar el paper de les dones en el món laboral, va ser una de les activitats més destacades del programa organitzat per l’Ajuntament per commemorar el Dia Internacional de la Dona (8 de març).
La sessió, que va tenir lloc divendres, va comptar amb la participació d’una quarantena de persones, majoritàriament dones però també alguns homes. Entre les assistents hi havia algunes masquefines que havien treballat a la Rojo, de manera que l’acte va permetre escoltar l’enriquidor testimoni de diverses generacions de treballadores d’aquesta antiga fàbrica avui reconvertida en un complex municipal d’equipaments per a les persones.
Com era el dia a dia de les dones a la Fàbrica? Com s’ho feien per conciliar la vida laboral amb la familiar en una època en què la majoria d’elles portava el pes de la casa pràcticament en solitari? Com era la relació entre les treballadores, amb la resta de companys i amb la direcció? Com vam patir la repressió franquista? Aquestes van ser algunes de les preguntes a les quals els assistents van trobar respostes gràcies a les intervencions d’aquestes extreballadores.
Abans, l’historiador masquefí Xavier Pérez havia parlat sobre la condició social de la dona des del segle XVIII fins a l’actualitat.
El futur espai per a la memòria de la Rojo
Els testimonis d’aquestes extreballadores també seran de gran utilitat per al treball de documentació que està fent l’Ajuntament amb l’objectiu de crear a la Rojo un futur centre d’interpretació sobre La Fàbrica, tal com va explicar la regidora de Cultura, Laia Albiol.
L’Ajuntament ja està rehabilitant una nau de la Fàbrica -la que havia acollit l’antic motor de vaixell que li proporcionava electricitat- perquè aculli aquest futur espai per a la memòria. Tant en aquesta nau com en la resta de dependències de la Rojo s’hi instal·laran diversos materials que donaran a conèixer la història d’una factoria que durant més de 70 anys va marcar el dia a dia de Masquefa.
D’altra banda, en aquesta sessió especial dels ‘Cafès amb Història’ també es va lliurar el manifest elaborat per l’Institut Català de les Dones amb motiu del 8 de març, el qual reivindica el protagonisme de la dona en l’històric procés que viu avui Catalunya i en la construcció d’un país més just i igualitari.
Ràdio Masquefa recupera el programa ‘Masquefines’
També coincidint amb el Dia de la Dona, Ràdio Masquefa (96.1 FM) va recuperar l’espai ‘Masquefines’, emès l’any 2011 i conduit per M. Carme Junyent. L’emissora municipal ha penjat a la seva pàgina web (www.radiomasquefa.com) algunes de les entrevistes, remasteritzades, que aquell any es van fer a diverses dones. En només un cap de setmana l’acollida ha estat extraordinària: el primer programa, protagonitzat per Montserrat Jorba i Prat, ha estat el tercer més escoltat a la pàgina web del que portem de temporada. L’emissora penjarà la resta de programes en els dies vinents.
Reivindicació i actes lúdics
El programa del Dia de la Dona a Masquefa també va incloure altres activitats, tant reivindicatives com lúdiques. La Biblioteca va ser l’escenari d’una colpidora exposició sobre la violència de gènere. Titulada ‘Amor?’, la mostra va voler sensibilitzar-nos davant d’una de les autèntiques xacres de la societat actual.
També el CTC es va sumar a la commemoració amb una exposició dels treballs fets al llarg de tot l’any pels alumnes del curs d’informàtica per a gent gran, la qual encara es pot visitar fins aquest divendres, 15 de març.
A més, l’Associació de Dones de Masquefa va col·laborar en l’organització del programa amb dues jornades de portes obertes a les seves activitats, concretament a una sessió de sevillanes i una altra de pilates. D’aquesta manera, tothom qui ho va voler va poder conèixer el funcionament d’una entitat sense ànim de lucre que vetlla perquè les dones del municipi i de les poblacions veïnes disposin durant tot l’any d’un espai on poder compartir experiències i activitats proposades per elles mateixes.