La sala d’actes de la Biblioteca es va omplir divendres en l’acte d’homenatge a un masquefí il•lustre, el mestre enquadernador Manuel Bueno. L’Ajuntament li va voler fer un merescut reconeixement per la seva brillant trajectòria en l’art d’enquadernar i daurar llibres. Bueno és considerat un dels millors dauradors del segle XX, com demostra la llarga col•lecció de premis i guardons que ha rebut al llarg de la seva dilatada trajectòria artística, iniciada de ben jove, el mateix dia que va fer els 14 anys.
Els assistents van poder comprovar en viu i en directe per què el món sencer admira l’obra d’aquest artista masquefí, que ha rebut encàrrecs de la Casa Reial, el rei del Marroc, el Parlament de Catalunya o el President de la Generalitat Jordi Pujol, entre altres destacades autoritats i institucions. I és que la biblioteca va exposar durant l’acte una selecció d’alguns del seus millors treballs, autèntiques peces d’art.
La complexitat i laboriositat de l’art d’enquadernar i daurar van quedar paleses en l’audiovisual que es va projectar durant l’homenatge. En el DVD l’esposa de Bueno, la també enquadernadora i professora Marina Sánchez, mostrava com s’enquaderna un llibre, i el mateix Bueno demostrava com es fa una enquadernació artística utilitzant els daurats entre altres materials.
En el torn de parlaments, el mestre enquadernador va destacar “la gran sensibilitat” que requereix aquest art. També va lamentar que l’ofici s’està perdent i no sorgeixen nous enquadernadors. Malgrat explicar que els enquadernadors han esdevingut avui una figura “gairebé prescindible”, Manuel Bueno es mostrava optimista i llegia una ressenya què assegurava que mai no desapareixeran tots els llibres.
L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va mostrar la seva satisfacció pel fet que Bueno, veí de Can Parellada, “sigui considerat el millor enquadernador del món”. I afirmava que l’homenatge ens permetia “descobrir com un masquefí que coneixem de manera personal és un artista molt reconegut en l’àmbit professional”.
Per la seva banda, la directora de la Biblioteca, Núria Samper, va fer un repàs a la brillant trajectòria artística de Bueno, qui de ben jove va continuar la tradició del seu pare i va treballar en el taller d’Emilio Brugalla. Amb només 14 anys, Bueno va iniciar els seus primers passos a l’empresa, on els seu pare exercia funcions d’enquadernador, i als 26 anys, i després de molt temps aprenent i exercint l’ofici d’enquadernador artístic, va crear un taller propi. Des dels 18 anys el seu treball és reconegut nacionalment i internacionalment.
Samper també va subratllar la importància de la tasca que realitzen els enquadernadors, ja que permet que col•leccions de revistes, llibres i altres materials en suport paper quedin relligades i perfectament enquadernades per facilitar la seva lectura i conservació.