Més de 200 persones es van aplegar el vespre del 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, a la carretera d’entrada a Masquefa –davant de Can Massana- per inaugurar el Passeig de l’Onze de Setembre i el monòlit que s’hi ha aixecat en record als fets de 1714.

Els masquefins van ser els autèntics protagonistes d’aquesta iniciativa popular sorgida de la societat civil i promoguda i organitzada pel Club Excursionista Anoia. Aquest passeig- on, a més del monòlit amb una placa i un gran senyera, s’ha instal·lat també una font, mobiliari urbà i una zona enjardinada amb els colors de la bandera catalana- vol ser un espai per a la memòria de totes les persones que van perdre la vida en el tràgic setge de la ciutat de Barcelona ara fa tres-cents anys.

L’acte d’inauguració va començar al so de flabiol. La Cobla La Principal de Terrassa va interpretar la sardana Maria de les Trenes, del mestre Josep Saderra. Després, van tenir lloc els parlaments dels presidents de diverses entitats -en representació del gran teixit associatiu, cultural i històric de Masquefa-, i també de dos representants del món educatiu, els quals van fer una defensa aferrissada de la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres tradicions. Van intervenir-hi Jordi Sangrà, del Club Excursionista Anoia, Xavier Pérez, de l’Alzinar, Juli Molano, de la Colla de Ball de Bastons, i Mercè García i Salvador Panareda, en representació del centres educatius de Masquefa i La Beguda. A més, l’historiador, llibreter i membre de l’Arxiu Històric Roquetes, a Nou Barris de Barcelona, Miquel Roman, va fer una didàctica explicació dels fets de 1714.

L’acte es va tancar amb l’emotiva interpretació del Cant dels Segadors per part de la Cobla La Principal de Terrassa –que tots els presents van acompanyar amb les seves veus- i el posterior concert que va oferir la formació egarenca.

La inauguració del Passeig de l’Onze de Setembre va encetar els actes de la Diada Nacional de Catalunya a Masquefa. Tot just acabar l’acte, tots els presents van iniciar la Marxa de torxes per la independència, organitzada per la Comissió Onze de Setembre. Acompanyats dels gegants, els bastoners i els diables, tots els presents van desfilar, torxa en mà, fins davant de l’Ajuntament, on es va fer el lliurament dels compromisos recollits en el Pacte pel Dret a Decidir a l’alcalde i als càrrecs electes de les formacions polítiques que hi són favorables perquè els custodiïn fins a la seva entrega al Parlament.

Després, la comitiva va continuar el recorregut pel carrer Montserrat i el Passatge dels Bastoners, per acabar desembocant a la Plaça de l’Estació, on es va formar una espectacular V. El punt final a la jornada el va posar el concert de Mamà Patxanga.

La commemoració de l’Onze de Setembre a Masquefa encara va viure un darrer capítol el diumenge 14, tres dies després que molts masquefins s’haguessin desplaçat a Barcelona per participar en la V que ha donat la volta al món. La Capella del Roser va acollir el concert dramatitzat ‘1714: el setge de Barcelona’, que va emocionar el públic. El concert, que forma part d’un cicle organitzat per la Diputació amb motiu del Tricentenari, va anar a càrrec del grup ‘Cum Cantico’, format per Xavier Pagès (baríton), Santiago Figueras (tiorba i guitarra barroca), Clara Hernández (viola de gamba) i l’actor Enric Arquimbau.