Els masquefins van aparcar durant cinc dies els maldecaps i la crisi i van sortir al carrer per gaudir intensament d’una de les festes majors amb més participació que es recorden des de fa anys. L’Envelat, la plaça de l’Estació, els jardins de la Torre, la Rojo i la resta d’escenaris de la festa es van omplir de gom a gom gràcies a una programació que va combinar els actes tradicionals amb una bona dosi de novetats.

Les activitats de tota la vida, les cites que ja són clàssiques en la festa de la nostra patrona, Santa Magdalena, van tornar a demostrar que gaudeixen d’un gran poder de convocatòria. Ho vam poder veure en el sopar de gala o en la cercavila, que aquest any va comptar amb uns protagonistes d’excepció, els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura, i els gegantons, en Pau i n’Alegria. Els vilatans van seguir la comitiva fins a la plaça i van gaudir amb els balls dels geganters i grallers de Masquefa i La Llacuna, la Colla de Ball de Bastons i la Colla de Diables Pixafocs i Cagaspurnes, acompanyada del seu temut Drac Bufut. Els gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, van ser obsequiats amb un pastís per celebrar el seu 25è aniversari.

També el correfoc, el castell de focs, gentilesa de Pirotècnia Rosado, la passada, la missa, el fabulari, les sardanes, el concert de Festa Major -amb els incombustibles Montgrins i la Coral de l’Alzinar- i la serenata van evidenciar que la tradició continua viva i van registrar una elevada participació, igual que l’exhibició de balls de saló, el ball de gala, el gran concert de festa major, el sarau o la mostra de cuina, en què vam poder llepar-nos els dits amb més tastets que mai.

Una festa en família
Altres activitats que van destacar per l’extraordinària afluència de públic van ser els espectacles familiars. Petits i grans van xalar amb les titelles de divendres, els banys d’escuma de diumenge, els jocs infantils de dilluns i l’espectacle de circ i malabarismes de dimarts.

Les novetats també triomfen
La Festa de Santa Magdalena d’aquest 2012 arribava carregada d’activitats noves, i totes van ser molt ben rebudes. Van destacar l’exposició ‘Centenari de la targeta postal a Masquefa’ -un recull de fotografies antigues fet per Juli Molano que vam poder veure a la restaurada Capella del Roser-, una exposició de dibuix manga, l’espectacular bateig de foc de la colla infantil Pixafocs i Gagaspurnes, que s’assegura així el seu futur i el d’aquesta estimada tradició a casa nostra, o les havaneres que, ja dimarts, posaven el punt final a la festa.

Molt abans, el primer dia, vam viure una de les novetats més ‘marxoses’: el ‘Corre-stars’. La nit de divendres, molts joves, i altres no tan joves, van seguir l’original carrossa que va passejar-se pels carrers del poble fins a la matinada descarregant decibels de música. Sobre aquest escenari mòbil vam observar-hi les actuacions d’un grup de masquefins que es volien fer passar per estrelles musicals. De seguida els vam veure el llautó. Però, això sí, vam riure de valent amb les seves actuacions i vam ballar fins que no vam poder més.

El capítol de novetats també ens va regalar un emotiu homenatge a les masquefines que han tingut l’honor d’haver estat proclamades pubilles, el qual va omplir l’Envelat de gent i de nostàlgia. Amb aquest reconeixement es va voler commemorar que ara fa cinquanta anys l’aleshores junta de l’Alzinar va començar a treballar per impulsar aquesta tradició a casa nostra, la qual es va mantenir durant força anys.

Entre les activitats que debutaven a la festa de Santa Magdalena també va destacar el trencaclosques gegant dels Països Catalans que es va fer a la plaça de l’Estació i que hi va posar el punt reivindicatiu, a més de diverses activitats esportives, com ara el 3X3 de bàsquet, el primer torneig de billar, el primer Memorial Rafael García de futbol o les sessions nocturnes d’aquatrainer a la piscina. L’agenda esportiva la van completar l’exhibició de taekwondo i el novè Open de Tennis Taula.

Onada blanca
A més, la Festa Major d’aquest 2012 ens va portar teatre del bo, amb l’obra ‘El Xarlatan’, de Teatre de Guerrilla, i va veure com es consolidava una de les grans novetats de l’any passat, la Nit en Blanc. Dissabte, tot just acabar el castell de focs, una onada de gent, vestida de blanc de cap a peus, va dirigir-se a la reformada plaça de la Rojo, on fins a la matinada va gaudir d’una multitudinària i elegant festa amb música, coreografies i una inesperada sorpresa: la visita dels gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, que tampoc no tenien ganes d’anar a dormir.

L’elevada participació que van registrar la majoria d’activitats consolida el model festiu de Masquefa, que té 135 anys d’història i que és únic a la comarca, ja que des de l’any 1877 la Festa Major l’organitza la societat cultural vigent, en les darreres dècades amb el suport de l’Ajuntament.

Moltes gràcies!
A més de la participació, l’altra gran nota destacada de la festa va ser la generosa col·laboració de les entitats, els establiments i els vilatans, que van desviure’s per fer possible la festa. Els organitzadors, l’Alzinar i l’Ajuntament, els ho agraeixen de tot cor.