Les seccions anoienques de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) van presentar, dilluns, al Teatre Municipal L’Ateneu d’Igualada, el Pacte Comarcal de l’Anoia pel Dret a Decidir. L’acord reuneix més de 200 entitats sindicals, culturals, esportives, socials, econòmiques i polítiques de tots els municipis de la comarca, i 32 dels 33 Ajuntaments –l’única excepció és el de Santa Margarida de Montbui-, que es comprometen a destinar els esforços necessaris per tal de poder fer la consulta el proper 9 de novembre. Entre els signants del Pacte Comarcal pel Dret a Decidir hi ha l’Ajuntament de Masquefa i cinc entitats de la vila: la Colla de Geganters i Grallers, els Pixafocs i Cagaspurnes, Colla de Diables de Masquefa, la Colla de Ball de Bastons, l’Alzinar, Societat Recreativa i Cultural, i el Centre d’Esplai Giravolt.

La presentació de dilluns va omplir el Teatre Municipal L’Ateneu de representants de les institucions i entitats que donen suport al Pacte. L’acte va comptar, entre altres, amb la presència del representant de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Ferran Civit, qui va fer explícit el seu desig que el procés “no estigui liderat, sinó col·legiat, i el protagonitzem entre tots” per tal que arribi a bon terme. També va fer una crida a la participació en la manifestació de la Diada, i va dir que “una gran mobilització l’11 del 9 farà possible la consulta del 9 de l’11”.

També va intervenir-hi Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), qui va expressar la importància d’aquest pacte: “tant les institucions polítiques com la societat no tenim costum de pactar, i és necessari que ens hi comencem a acostumar”, va dir. Vila d’Abadal va assegurar que “només unida, Catalunya serà independent”.

L’acte va finalitzar amb una doble foto de família: la dels 32 alcaldes i altres representants polítics que han signat el Pacte, i la de les representants de les més de 200 entitats adherides.