Volien fer-se els forts. Però les llàgrimes van ser inevitables. La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa no va poder reprimir l’emoció i la tristor en l’acte de traspàs de la Ciutat Gegantera a la colla de Calella. Diumenge, en aquesta localitat del Maresme, els geganters masquefins van carregar-se a les espatlles per darrera vegada els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura, i els gegantons, en Pau i n’Alegria, per entregar-los a uns geganters calellencs que els esperaven amb els braços oberts i un somriure de galta a galta.

Era el punt final a tot un any, 365 dies, en què Masquefa ha estat la capital del món geganter i la seva colla ha tingut el privilegi de fer ballar els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya arreu on se l’ha convidat, fins i tot a Brussel·les, on va participar en un festival internacional sobre cultura catalana.

Abans del traspàs oficial, la colla masquefina encara protagonitzava a Calella un altre capítol important de la seva història: feia ballar als gegants de Catalunya el Ball Nou, una peça que només poden dansar les colles que han estat Ciutat Gegantera. Aquest ball és precisament el llegat que la Ciutat Gegantera deixarà per sempre a Masquefa i la seva colla, que a partir d’ara el podrà ballar en totes les seves sortides amb els seus gegants, l’Isidre i la Magdalena. A la comarca de l’Anoia només la colla de Capellades comparteix aquest honor. A Masquefa el Ball Nou l’estrenaran per la Festa Major de Santa Magdalena, al juliol.

Durant tot el cap de setmana la formació masquefina va tenir un paper destacat en la gran festa de la Ciutat Gegantera de Calella, a la qual van assistir 140 colles d’arreu de Catalunya. Dissabte van participar en la mostra de balls protocol·laris, fent ballar per última vegada el Ball d’Aniversari al Treball i la Cultura, i el ball Peuets de gegant a en Pau i n’Alegria. També van animar les cercaviles que tant dissabte com diumenge van recórrer els carrers del municipi, i van participar activament en moltes altres activitats durant tres intensos dies.

La participació en la festa de Calella va ser el brillant punt final a una Ciutat Gegantera 2012 que ha omplert Masquefa d’activitats i fal·lera gegantera. Per a la cap de colla, Elena Fàbregas, ha estat “una experiència inoblidable, emocionant i molt gratificant, en què hem pogut portar el nom de Masquefa arreu i hem superat amb escreix el repte que ens havíem fixat”. “Masquefa ha escrit, amb nota, una pàgina més de la història gegant de Catalunya”, afirma.

La Ciutat Gegantera 2012 ha estat possible gràcies a la feina i dedicació dels geganters masquefins i els grallers de la Llacuna, i també a la col·laboració de les administracions, el teixit associatiu, els comerços i molts voluntaris de Masquefa que s’hi han involucrat.