‘Masquefa té sang!’. Això deia el lema de la campanya. I això van tornar a demostrar divendres els masquefins, que un any més van abocar-se en la jornada solidària de donació de sang organitzada per l’Ajuntament, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i l’Associació de Donants de l’Anoia, amb el suport d’entitats, empreses, comerços i voluntaris. Al llarg de tot el dia fins a 145 persones –xifra superior a la de l’any passat- van passar per la Sala Polivalent per fer el petit, altruista i necessari gest de donar sang. Finalment en van poder donar 123. En 25 casos, a més, es va tractar de persones que donaven sang per primera vegada.
Com que de cada donació s’obtenen tres components sanguinis amb aplicacions pròpies, es pot dir que cada donant ajuda tres persones malaltes. En el cas d’aquesta campanya, doncs, la generositat dels masquefins permetrà ajudar 369 persones.
Divendres la solidaritat va ser doble, ja que a més de donar sang, moltes persones van portar també aliments i joguines per a la campanya de recollida dels voluntaris de Protecció Civil, que van ser al Recinte de La Fàbrica Rogelio Rojo.
Igual que ja va succeir l’any passat, bona part de l’afluència de donants es va deure a la col·laboració dels centres educatius del municipi –les llars d’infants, les escoles i l’institut-, que van contribuir a difondre la iniciativa dies abans. A més, els alumnes de cicle superior dels centres Font del Roure, Masquefa II i Vinyes Verdes van visitar la Polivalent. Tot i que no poden donar sang per la seva edat, aquesta acció permet sensibilitzar-los sobre la necessitat de convertir la donació de sang en un hàbit i animar-los a donar-ne quan facin els 18 anys.
Aquestes tres escoles també es van implicar en la campanya participant en un concurs d’eslògans sobre la donació de sang. Tots ells es van poder llegir en els murals instal·lats a la Rojo. El guanyador va ser Oriol Luna Albiol. Per la seva banda, l’escola El Turó se suma cada any a la causa organitzant una campanya de donació en el seu centre.
Gràcies a tots!
Els organitzadors agraeixen especialment la generositat de totes les persones que van anar a donar sang, així com també la col·laboració de les empreses, els comerços, els voluntaris i el personal de l’Ajuntament que van fer possible la jornada.
Per animar la participació les entitats van organitzar diverses activitats: una exposició de manualitats (Associació de Propietaris de Can Quiseró), una exposició de bijuteria artesana (Associació de Propietaris de Can Parellada), una cistella solidària (Club Bàsquet Masquefa), una jornada de portes obertes a les instal·lacions del Masquefa Tennis Taula Club, i una exhibició de hip-hop (Dansa Urbana Associació Juvenil). Aquestes i moltes altres entitats també van mobilitzar els seus integrants perquè anessin a donar sang.
A més, la Comissió Jove es va encarregar del servei de ludoteca perquè els pares i mares poguessin donar sang, i de l’inflable per als infants que es va instal·lar al pati, cedit per la Diputació. Ràdio Masquefa va amenitzar la jornada amb una programació especial en directe.
També les empreses van tornar a donar una lliçó de solidaritat. El Bar Restaurant Cal Ramon, Punt Taronja, Supermercat Charter i Cal Salvador Condis Supermercat, conjuntament amb el Grup de Voluntaris, van fer possible la xocolatada popular. Així mateix, es van sortejar entre els donants quatre lots de vi de Can Bonastre Wine Resort, dues caixes de vi blanc i dues de vi negre de Joan Raventós Rosell, i ampolles de cava de Castell d’Age. L’Ajuntament va fer el sorteig de dues entrades per anar al teatre.
Tots els donants van tenir també un refrigeri gentilesa de les carnisseries-xarcuteries Marvi, Xavier Casanovas Tobella i Autoservei Canals, Estanc La Beguda Alta, Pa Mora Forners des de 1884, Fruiteria La Pera, Servifruit, el Grup de Lectores, el Grup de Puntaires i l’Associació de Dones de Masquefa.
I ara, més
Els organitzadors animen tothom a continuar donant sang en les diverses recaptes que el Banc de Sang i Teixits i altres entitats organitzen periòdicament a Masquefa, ja que, tot i els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara la sang no es pot fabricar i només es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones. Donar sang és un acte senzill, segur, gens dolorós i assistit per professionals especialitzats. Per al donant no comporta cap risc però, en canvi, per a les persones malaltes pot suposar un important avenç en el seu procés de curació.