L’Ajuntament posa en valor l’alta participació assolida i agraeix a totes les persones i entitats que han pres part del procés la seva implicació en el projecte.

La Sala d’Actes del CTC ha acollit aquest dimecres 13 de juliol la presentació dels resultats del procés de participació ciutadana que l’Ajuntament ha dut a terme al llarg dels darrers mesos en el marc dels treballs de redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Masquefa.

La sessió, oberta a tota la població, ha anat a càrrec del regidor de Planejament Urbanístic, Daniel Gutiérrez; i Marc de Deu i Alba Domínguez, consultors de Pla Estel.

Amb l’objectiu de recollir idees, suggeriments i punts de vista de la població (tècnics municipals, entitats, veïns…) sobre diferents aspectes vinculats a la vila (model de vila, mobilitat, entorn natural, equipaments públics, infraestructures, zones verdes, habitatge, perspectiva de gènere etc.) i poder nodrir la redacció del POUM amb totes elles, a principis del passat mes de novembre del 2021 l’Ajuntament va obrir un procés de participació ciutadana, que es va allargar fins el passat mes d’abril.

Durant aquest període hi han pres part un total de 329 persones a través de dues vies de participació: sessions presencials de participació ciutadana i una enquesta telemàtica.

A les vuit sessions presencials hi van participar més d’un centenar de veïns que van exposar el seu punt de vista sobre diferents aspectes com el model de vila, mobilitat, entorn natural, equipaments públics, infraestructures, zones verdes, habitatge, etc:

  • 9 de novembre: taller de participació “Urbanisme en clau de gènere”.
  • 13 de gener: entrevista grupal amb l’equip tècnic de l’Ajuntament.
  • 13 de gener: entrevista grupal amb tots els representants de l’Ajuntament.
  • 20 de gener: entrevista grupal a representants de la ciutadania.
  • 10 de febrer: taller de participació al nucli de Masquefa i Can Valls
  • 17 de febrer: taller de participació a Can Parellada.
  • 24 de febrer: taller de participació al Maset i Can Quiseró.
  • 3 de març: taller de participació a La Beguda Alta.

I en paral·lel a aquests tallers de participació ciutadana, també es va habilitar un qüestionari virtual obert a tota la població on es van recollir un total de 187 respostes.

Ara, tots aquests resultats, conclusions, propostes i aportacions del procés de participació ciutadana -que es podran consultar de forma detallada pròximament al web www.masquefa.cat/poum/- seran traslladats a l’equip redactor del POUM que els incorporarà a l’avanç de planejament, que és previst que s’aprovi durant la tardor del 2022.

Amb tot, dels resultats del qüestionari virtual i de les sessions presencials se’n desprenen diferents conclusions transversals:

  • La població aposta per promoure un desenvolupament qualitatiu enlloc de quantitatiu.
  • Cal millorar la cohesió territorial dels diferents barris de Masquefa.
  • Cal donar resposta als reptes tecnològics i integrar-los en el POUM.
  • Cal donar resposta a les necessitats del col·lectiu jove.
  • Cal donar resposta a les necessitats de la gent gran.
  • És important mitigar els efectes de ciutat dormitori.

Daniel Gutiérrez, regidor de Planejament Urbanístic, destaca que “estem molt contents d’aquesta alta participació que hem assolit i que s’acosta als estàndards previstos per a tenir uns bons resultats i una bona caracterització de la voluntat ciutadana. Ha quedat demostrat que la població vol participar i decidir sobre el futur del municipi”.

Què és un POUM?

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és un instrument de planificació que ordena urbanísticament tot el territori del terme municipal de Masquefa, dissenyant el seu desenvolupament i els creixements futurs tenint en compte criteris de sostenibilitat.

El POUM ha de definir el creixement i millorar la imatge del municipi, els serveis i els equipaments, així com l’espai públic, els espais verds, i també definir el model de mobilitat local i fixar les bases del model econòmic del municipi. Cal buscar l’equilibri entre la necessitat de creixement i la preservació dels recursos naturals i valors paisatgístics, històrics i culturals del municipi. Al POUM, en definitiva, li correspon dibuixar el municipi que volem per a les generacions futures.

Tota la informació sobre la redacció del POUM de Masquefa es pot consultar al web www.masquefa.cat/poum/.