Masquefa es va abocar dissabte en la festa de celebració del vintè aniversari dels seus gegants, l’Isidre i la Magdalena. A més dels nombrosos masquefins que van participar en els actes organitzats per la Colla de Geganters i Grallers i l’Ajuntament, la celebració va comptar amb l’assistència de disset colles i més de 600 geganters vinguts d’arreu de Catalunya.

D’entre les activitats que van tenir lloc al matí va destacar una gimcana amb preguntes relacionades amb el món geganter. Fruït d’una de les vint proves de la gimcana, les colles participants van acabar escrivint un conte gegant que s’editarà properament, a partir d’una frase inicial pensada pels geganters masquefins. La colla guanyadora de la gimcana va ser la de Vilanova del Camí, que va haver d’encertar el nombre de vestits que ha dut la geganta Magdalena per desempatar, en l’última prova, amb la colla de Sant Joan Despí.

Un dels actes més esperats de la celebració de l’aniversari va ser la cercavila de les disset colles participants, que va recórrer els carrers del municipi durant gairebé una hora i mitja. Els masquefins i els veïns d’altres localitats que van assistir a la cita van veure desfilar els gegants de les colles d’Abrera, Capellades, Collbató, Cubelles, la Beguda Alta, la Llacuna, Manlleu, Masquefa, Mediona, Piera, Sant Esteve Sesrovires, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan Despí, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Pere Molanta, Tona i Vilanova del Camí. La cercavila va acabar el recorregut a l’escola CEIP El Turó, on grans i petits van veure ballar els gegants de cadascuna de les colles.

Posteriorment es va fer l’emotiu homenatge als quatre membres de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa que ja no es troben entre nosaltres. Així, es va retre homenatge a Lola Llopart, creadora de la capa que duu el gegant Isidre i del segon vestit que va lluir la Magdalena, a Francisco Terre, conegut popularment com el ‘Fuster’ i un geganter actiu des de les primeres sortides, i a Joan Albiol i Josep Mª Isart, ambdós portadors de la geganta i destacats membres de la colla pel seu entusiasme i la capacitat d’arrossegar la gent. La cap de colla, Elena Fàbregas, va lliurar als familiars un recordatori, mentre els grallers feien sonar la peça La Moixiganga.

La jornada festiva va incloure també l’estrena del ball propi de l’Isidre i la Magdalena. Amb partitura del Mestre Mata i coreografia de Lluís Ardèvol i Xavier Leoz, la Colla Vella dels Grallers de Masquefa es va tornar a reunir deu anys després per fer sonar la peça, titulada “Festeig”. Albert Rovira, Lluís Rovira, Eli Terre i Marta Alegre van fer sonar les gralles, i Ana Alegre, Camila Terre i Jordi Pérez, les caixes.

L’homenatge a tots els alcaldes i regidors de Cultura de Masquefa d’aquestes dues dècades, una ballada conjunta de totes les colles i un sopar al recinte Rogelio Rojo, amb més de 700 assistents, va cloure la celebració del vintè aniversari de l’Isidre i la Magdalena. L’endemà, diumenge, es va fer una missa i la tradicional ofrena floral a la Mare de Déu de Montserrat.

L’Ajuntament i la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa agraeix la implicació dels nombrosos voluntaris que van participar en la festa, sense la qual aquesta no hagués estat possible. Més d’una cinquantena de voluntaris de les AMPA de les escoles i de les entitats del municipi van vetllar per la celebració.