La pluja, com gairebé cada any, va tornar a reclamar la seva quota de protagonisme per la Festa Major Petita de Sant Isidre. Va fer acte de presència la tarda de dissabte. Però res no va poder aigualir la festa. Els masquefins van gaudir de tres intensos dies dedicats al seu patró. La Festa Major Petita va alçar el teló divendres amb una novetat. El mediàtic Marc Parrot, armat amb la veu i la guitarra, i la il•lustradora Eva Armisen, llapis en mà, omplien la nova Biblioteca, que debutava a la festa. Ho feien acompanyats de nombrosos pares i infants que van seguir un original espectacle que parlava de la ràbia, la vergonya o la por, entre altres emocions.
Acabat l’espectacle l’acció es traslladava a l’antiga biblioteca. Ens hi esperava la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa per explicar-nos que aquest equipament s’ha convertit ara en la seu de la Ciutat Gegantera 2012. L’Ajuntament els ha cedit les instal•lacions per celebrar-hi les comissions de treball que, des d’ara i fins a l’estiu vinent, prepararan aquest important esdeveniment. I és que Masquefa serà l’any que ve la capital del món geganter. A partir d’ara la biblioteca vella obre les seves portes a tots aquells que vulguin informar-se de la preparació de la festa de la Ciutat Gegantera. També hi trobaran fotografies i records que els ajudaran a conèixer encara millor la Colla de Geganters i Grallers.
A la nit més de 300 persones omplien la Plaça de l’Estació en una cita clàssica: el Sopar de Faves, organitzat per l’Alzinar. Tots ells es llepaven els dits amb els plats preparats per les faveres Maria José Arango i Dolors Arnau. Encara a les postres, Isaac Casanovas i Jaume Olivella s’enfilaven a l’escenari, aquest any decorat amb una pancarta feta per l’Alzinar , per rebre les Faves d’Argent. Es tracta dels guardons amb què la vila reconeix anualment dues persones per la seva dedicació altruista a millorar les relacions socials, culturals, esportives i col•lectives. Aquesta vegada, novament per elecció popular, es premiava la implicació de Casanovas i Olivella en la vida associativa i esportiva. Tots dos recollien el reconeixement visiblement emocionats. Ho feien poc abans que el grup The Big Brothers, amb tres masquefins entre les seves files, seduís els presents amb el seu rhythm and blues. Ja passada la mitjanit, la Sala Polivalent allargava la gresca amb una disco mòbil que ens transportava als anys 80 i 90.
Dissabte l’agenda començava amb una bicicletada popular, amb 92 participants. Al punt del migdia, els tiradors feien punteria en el tradicional Campionat de Tir, al mateix temps que a la nova Biblioteca es lliuraven els premis del Concurs de Fotografia Vila de Masquefa. Esteban Villarino s’enduia el primer amb una fotografia del corraló de la plaça. Jaume Arlà rebia el segon per una imatge del camí de la riera del costat del Cementiri Vell. I Glòria Pérez obtenia el tercer per la seva perspectiva del Cementiri Vell. Els premis els va patrocinar la Fonda Can Parellada.
A la tarda la pluja decidia fer la guitza i remullava la cercavila. La Sala Polivalent s’oferia aleshores per resguardar els participants i el públic, que va gaudir amb les exhibicions de les colles de gegants i grallers de Masquefa i la Llacuna, el Ball de Gitanes de Torredembarra –novetat de la cercavila , la Colla de Ball de Bastons de Masquefa, el Drac Bufut i els tabals de la Colla de Diables masquefina. També el grup Escampillem pujava a l’escenari per ensenyar-nos a ballar cançons tradicionals en un concert organitzat per Zitzània. Això sí, la inoportuna aigua obligava a deixar el correfoc per a una altra ocasió.
La nit escalfava motors amb un ball popular amb el grup Choffers. No hi faltava de nou un clàssic de la celebració: el ball de la garlanda. Després una disco mòbil amb pantalla gegant i animació donava l’excusa perfecta per no anar a dormir.
L’endemà al matí, sota el sol, Masquefa encarava el darrer dia de la Festa de Sant Isidre. Començava amb la solemne eucaristia en honor al patró Sant Isidre, acompanyada dels cants de La Coraleta, els balls de la Colla de Bastons de Masquefa i l’ofrena floral de la Colla de Geganters i Grallers.
Paral•lelament el campionat de petanca, un altre dels actes habituals, posava a prova la perícia dels participants. I, encara abans de dinar, la mainada gaudia de valent, a la Plaça de l’Estació, amb jocs populars com les bitlles, el tres en ratlla o la xarranca.
Els infants eren també els protagonistes de la tarda, amb l’espectacle ‘De Parranda’. Després, una altra novetat, el concert acústic de ‘La noia i el xic’, amb clàssics d’ahir i d’avui, deixava gairebé vista per a sentència la festa. La tancaven les sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa. Els masquefins tornaven cap a casa cansats. I amb una pregunta al cap: tornarà a ploure l’any que ve?