Com no podia ser d’altra manera, la pluja va tornar a reclamar aquest any la seva quota de protagonisme en la Festa Major Petita. Un inoportú aiguat va fer acte de presència a última hora i va obligar a suspendre els dos últims actes, les titelles i les havaneres programades per a diumenge a la tarda. El mal temps, però, no va poder deslluir una celebració que fins aleshores va ser un èxit de participació.

La festa del patró de Masquefa, Sant Isidre, va combinar algunes novetats destacades amb els actes tradicionals de tota la vida, configurant un programa lúdic, cultural, social i esportiu que va fer sortir al carrer tothom: infants, adults i gent gran.

Entre les novetats van destacar especialment els actes organitzats el dimarts 15 de maig per l’Associació de la Gent Gran, que va recuperar així la vella tradició de celebrar activitats el mateix dia del sant del patró. L’entitat ens van ensenyar com es treballava antigament la terra amb una participada llaurada, a càrrec dels incombustibles Pere Aloy i Antoni Malet, que va tenir lloc a la finca vinya Albiol. Abans, un esmorzar de pagès havia ajudat els participants a agafar forces.

També dimarts es va fer una missa en honor del patró que va omplir l’Església de Sant Pere, a més d’una exposició d’eines del camp a la Sala Polivalent, on un ball popular va rematar la gresca.

Altres novetats del Sant Isidre 2012 van tenir com a protagonista el Drac Bufut. El temible drac masquefí, l’únic de tot Catalunya que es porta dret com un gegant, va celebrar els seus primers 10 anys coincidint amb la Festa Major Petita. I la va fer ben grossa. Dissabte a la nit Bufut i uns altres quatre dracs vinguts de Piera, Santa Perpetua, Sant Quintí de Mediona i Sant Boi, van posar-nos la por al cos amb un espectacular correfoc.

Hores abans, Bufut havia bufat un pastís d’aniversari mentre tots li cantàvem la cançó que la Colla de Diables Pixafocs i Gagaspurnes li va crear per a l’ocasió, i havia assistit amb la seva mirada impassible a una sorollosa tabalada a la plaça de l’Estació. També es va fer un taller de mocadors de diables i una exposició de dracs.

També el Casal de Joves va aportar aire fresc a la celebració. La nit de divendres va debutar a la festa amb una doble sessió d’humor i música. El monologuista Alberto Castro va fer-nos esclatar de riure abans que el grup martorellenc ‘Baratos’ ens convidés a moure l’esquelet fins a no poder més amb un concert d’ska.

Els actes nous van conviure amb clàssics de la festa com ara el tradicional Sopar de Faves que organitza l’Alzinar, i el lliurament de les Faves d’Argent, els premis amb què Masquefa vol reconèixer públicament la tasca de les dues persones que han treballat altruïstament per la vida associativa, cultural, social o esportiva de la vila.

Més de 200 persones van llepar-se els dits amb les faves cuinades per María José Arango i Dolors Arnau. Encara amb la panxa plena, Carme Estruch i Maria Mercè Altés van enfilar-se a l’escenari de la plaça de l’Estació per rebre, emocionades, les Faves d’Argent, guardons que van fer justícia a la trajectòria de dues dones que són sòcies fundadores de l’Alzinar, integrants de la Coral de l’entitat i voluntàries de la parròquia de Sant Pere.

El capítol d’actes tradicionals també va incloure, un any més, la cercavila que, encapçalada pels gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, els bastoners, els diables i els tabals va recórrer la vila, acompanyada dels geganters i grallers de La Llacuna, per acabar desembocant en una plaça de l’Estació plena de gom a gom.

Tampoc no hi van faltar la solemne eucaristia en honor a Sant Isidre, el ball de la garlanda, que aquest any va recollir fons per a la Marató de la Pobresa de TV3, i la disco mòbil per als més ‘marxosos’.

Els quatre dies de festa van deixar-nos altres activitats, com ara un contacontes, una presentació literària amb els autors del llibre ‘Bon cop de falç’, un espectacle d’improvisació i un taller de banderoles per a la festa de la Ciutat Gegantera organitzat per l’Esplai Giravolt.

Els esports tampoc no es van voler perdre la Festa de Sant Isidre. Es van disputar les finals de la Lliga d’Hivern de Futbol 7, el Club Excursionista Anoia va fer l’exposició de les fotografies de la sortida a peu a Montserrat de l’Alzinar i l’elecció dels guanyadors, i es va celebrar la cloenda del Torneig Comarcal d’Hoquei. També es van disputar el Campionat de Tir al Plat i el tercer Campionat de Catalunya de 3 Hores de Resistència d’Autocròs.