El pressupost de l’Ajuntament per a aquest 2015 és de 12.843.113,44 euros i torna a prioritzar el serveis a les persones, la cobertura social a les famílies en situació de vulnerabilitat davant l’actual context de crisi, i la promoció econòmica. També fa un important esforç inversor i destina 3.947.903,86 euros a 26 actuacions arreu del municipi que han de contribuir a garantir la cohesió social i millorar la qualitat de vida dels masquefins. Al mateix temps, es garanteix l’estabilitat financera de les arques municipals.

El pressupost no només consolida els serveis als masquefins sinó que torna a fer un pas endavant per posar-ne de nous en marxa, de la mateixa manera que ja es va fer l’any passat, quan es van obrir el Centre d’Atenció Primària, el nou Casal d’Avis o l’Aula de Música a la Torre dels Tenas. Entre les inversions destaquen, per exemple, els 669.180 euros que aquest any es destinaran al projecte per rehabilitar l’antic cinema i fer-hi un nou Centre de Dia per a persones dependents i 6 pisos amb serveis per a gent gran.

Una altra actuació destacada és la primera fase de la piscina coberta, a la qual el pressupost d’aquest 2015 destina 435.000 euros. D’aquesta manera es resoldrà una assignatura pendent que s’arrossega de lluny: disposar d’un equipament que doni servei tant a l’estiu com a l’hivern, evitant que els masquefins hagin de marxa fora. La previsió és que aquesta primera fase, la piscina en format d’estiu, estigui enllestida al juny. Després, en una segona fase, se’n farà el cobriment.

El capítol d’inversions també inclou la segona fase de la remodelació de la Plaça Josep Maria Vila -la Plaça de l’Estació-, una actuació obligada a causa del mal estat d’un col·lector d’aigües residuals i pluvials que la travessa de banda a banda i que pateix fugues que afecten fins i tot el soterrani de l’edifici de l’Alzinar. La reforma es fa d’acord amb el disseny resultant del procés de participació ciutadana que va convocar l’Ajuntament amb caràcter vinculant. L’actuació, que vol consolidar aquest cèntric espai com el centre neuràlgic de Masquefa, permetrà fomentar l’ocupació directa. En les obres hi treballaran persones que estaven a l’atur i que el Consistori ha pogut contractar temporalment amb un pla d’ocupació impulsat amb una subvenció de 166.289,17 euros de la Diputació. En total, entre gener i febrer, es contractaran 17 persones, algunes de les quals duran a terme també els treballs complementaris de l’obra de la piscina. Aquestes contractacions se sumen a les 20 que ja es van poder fer l’any passat amb plans d’ocupació.

El pressupost, a més, preveu una partida d’1.500.000 euros per a les obres d’urbanització del Maset. Aquesta mateixa partida ja estava prevista l’any passat, però finalment no es va poder abordar l’actuació ja que encara s’està treballant en el pla de reparcel·lació –pas previ a les obres- degut a la complexitat que presenten aquestes urbanitzacions fetes als anys 60. El pla es troba en la recta final. Una vegada acabat, l’Ajuntament farà una consulta entre els propietaris del Maset perquè siguin ells els qui decideixin el moment més adient per engegar l’actuació. El govern no començarà les obre sense que abans no s’hagi fet la consulta, d’acord amb el compromís adquirit.

També destaquen els 270.000 euros que s’empraran en la millora de l’enllumenat públic i dels carrers del centre urbà i de les urbanitzacions. O els 65.000 destinats a la instal·lació de llums i una nova graderia a la platea de la Sala Polivalent, que complementarà les actuals graderies, perquè l’espai pugui funcionar com un teatre en condicions òptimes.

1. 039.000 euros en Educació i 223.000 per a Serveis Socials
A banda de les inversions, també el pressupost ordinari se centra en els serveis als veïns. En aquest sentit, es destinen 1.039.456,28 euros a Educació, partida que inclou els recursos que l’Ajuntament aporta per finançar -en més del 50%.- el cost de les dues escoles bressol municipals, els Espais Familiars, el manteniment dels centres educatius i els subministraments, la formació del professorat i els programes d’acompanyament a l’escolaritat, entre altres.

L’aposta social també surt reforçada. La partida de Serveis Socials s’augmenta en 70.000 euros fins arribar als 223.000. Es consolida la plantilla de treballadors socials –augmentada els darrers anys per donar resposta a les necessitats de les famílies amb majors dificultats-, el servei de teleassistència, el xec servei i l’Equip d’Atenció a la Dona, que des de l’any passat veu doblada l’aportació de l’Ajuntament.

També es dediquen 25.000 euros a l’Associació del Grup de Voluntaris per comprar aliments per a les famílies amb més necessitats, xifra que se suma a les importants aportacions en espècies que fa Aldi. A més, s’incrementen de 50.000 a 75.000 euros els ajuts per a suficiència alimentària. També puja la partida per a beques, que passa de 6.000 a 15.000 euros.

D’altra banda, els àmbits de promoció econòmica i formació es doten amb 153.638,54 euros, un 53% més que l’exercici anterior. En la promoció econòmica destaquen els 6.800 euros de subvenció que s’atorgaran a l’Associació de Comerços i Serveis per a actuacions de revitalització del teixit comercial local i de proximitat. A més, es potencien les activitats comercials de la Festa del Raïm i la Festa de Sant Eloi.

Pel que fa la formació, el pressupost reserva 46.125 euros per a la realització de cursos, especialment aquells que estan relacionats amb els perfils professionals que més demanden les empreses. També s’està duent a terme un curs de Formació Ocupacional del SOC adreçat a persones en situació d’atur.

Sostenibilitat financera
Totes aquestes actuacions són possibles per la situació d’estabilitat financera que presenten les arques municipals després de les mesures d’estalvi, eficiència i eficàcia dutes a terme els darrers anys. L’Ajuntament, que paga els proveïdors a 30 dies, preveu tancar el 2014 amb una ràtio d’endeutament per sota del 75%, la qual permet demanar crèdits sense haver de sol·licitar autorització a la Generalitat. A més, el 2014 es va poder amortitzar anticipadament crèdit per valor de 154.000 euros, alliberant així uns recursos per a la despesa ordinària d’enguany. Aquest 2015 es concertaran dos nous crèdits, un d’1.160.000 i un altre de 175.000, aquest darrer amb la Diputació de Barcelona i a interès zero. Tot i així, es preveu tancar l’exercici per sota del 75% d’endeutament.

El pressupost es va aprovar en el Ple Municipal amb els 8 vots a favor del govern de Convergència i Unió, i els 5 vots contraris de l’oposició: Progrés Municipal (PSC-APM), Partit Popular, Força Masquefa, Esquerra i el regidor no adscrit David Minoves.

(Escolteu l’àudio del Ple)