La Biblioteca Municipal de Masquefa enceta un nou cicle d’exposicions temàtiques que s’allargaran durant tot l’any. Ho fa amb una mostra que recorda i commemora els tràgics fets de 1714, durant la Guerra de Successió, precisament ara que se’n celebra el tricentenari.

La mostra inclou tot tipus de materials -llibres d’història, novel·les, pel·lícules i música- que es poden consultar a la biblioteca o endur-se en préstec a casa i que estan relacionats amb els fets de 1714 i l’època, el Barroc. Al llarg de tot l’any també s’hi aniran afegint retalls de premsa que facin referència als actes del programa del Tricentenari organitzat per commemorar els tres segles de la caiguda de Barcelona. A més, la biblioteca ha creat una etiqueta a twitter (#1714biblioMasquefa) per difondre les informacions que vagin apareixent a Internet.

1714: els fets
L’11 de setembre del 1714 va marcar la fi de la lluita al Principat i l’arrencada d’una època, en molts aspectes encara vigent, en la qual Catalunya va perdre les llibertats seculars. Europa sortia aleshores d’un dels conflictes bèl·lics més importants de la seva història, la Guerra de Successió espanyola, en què Catalunya havia jugat un paper protagonista.

El setge de Barcelona va ser una de les darreres operacions militars de la Guerra de Successió Espanyola, entre el 25 de juliol de 1713 i l’11 de setembre de 1714, i va enfrontar els defensors de Barcelona, compostos per la coronela, l’exèrcit regular català, de tropa procedent de la resta de territoris de la Corona d’Aragó, i soldats d’altres territoris que sostenien Carles III. Molt sobrepassats en nombre, i completament envoltats de soldats borbònics, els catalans van triar la resistència fins a la mort. L’execució de la defensa a la Batalla de Barcelona s’utilitza com a símbol de la resistència del poble de Catalunya en defensa del país, i el referent ha merescut la consideració de recordar-ne la data com a Diada Nacional de Catalunya.