Gairebé 200 alumnes d’instituts de Masquefa, Igualada i Martorell visitaran aquesta setmana la segona edició de Fira Futur per conèixer les sortides formatives i professionals a les quals poden accedir després de l’ESO. La visita dels instituts és una de les novetats d’aquest any de la Fira Futur de Masquefa, que va inaugurar-se dimarts i s’allargarà fins dissabte.
A la mostra hi han posat estands una quinzena de centres de formació diversa, mentre que uns altres deu centres han aportat informació de la seva oferta al punt d’informació de la fira. Fira Futur ’adreça especialment als joves d’entre 16 i 25 anys i s’hi pot trobar informació sobre batxillerats, cicles formatius, l’oferta universitària o el món laboral. A més dels instituts, la fira estarà oberta, divendres i dissabte, a tots els joves i els seus familiars.
A la inauguració de dimarts van assistir-hi una setantena de persones, entre representants polítics, i tècnics i professionals de l’orientació laboral. La directora adjunta dels Serveis Territorials d’Educació, Montserrat Fenés, va destacar que a Fira Futur els joves poden descobrir-hi alternatives que no coneixen, especialment pel que fa referència a la formació professional.
La representant de la Generalitat també va subratllar que iniciatives com Fira Futur no només són vàlides per als joves sinó també per a persones adultes que ja treballen i volen millorar la seva qualificació.
Per la seva banda, el gerent de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Jordi Plana, va posar Fira Futur i d’altres actuacions que es duen a terme en el Pla Local de Transició Escola Treball de Masquefa com un exemple a seguir en l’àmbit de l’orientació laboral.
Finalment, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va agrair el suport econòmic de la Diputació al Pla Local de Transició Escola Treball, del qual ha sorgit Fira Futur. També va fer un agraïment a totes les persones que fan possible la iniciativa i va destacar especialment el treball de l’equip humà de l’Ajuntament.
L’alcalde va reafirmar la voluntat de donar continuïtat a Fira Futur i d’introduir-hi novetats per consolidar-la i millorar-la. A més, va recordar que l’àmbit d’influència de Fira Futur supera Masquefa, ja que hi participen centres de diversos municipis de l’Anoia i d’altres comarques.
Balanç del Pla de Transició Escola-Treball
D’altra banda, la tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Masquefa, Lourdes Bosch, va detallar les accions que aquest any s’han dut a terme en el marc del Pla de Transició Escola-Treball. A més de Fira Futur, destaca la posada en marxa del Servei PunTET, que ofereix informació laboral, assessorament i acompanyament als joves. En aquest primer any el Puntet ha atès 29 usuaris. Una d’elles, Judit Gallego, va explicar la seva experiència durant la inauguració.
També s’ha editat una guia dels recursos educatius i laborals del territori per aquest curs 2008-09, i s’ha constituït la Xarxa Municipal TET, que integra totes les administracions i els agents implicats en el procés de transició de l’escola al treball. Els integrants d’aquesta xarxa planifiquen i coordinen les accions a dur a terme.
Una altra de les actuacions que s’ha realitzat és la creació d’una pàgina web del Servei PunTET, segons que va explicar la tècnica municipal de Transició Escola Treball, Carol Villanova. El web proporciona informació actualitzada als joves, a la vegada que els permet cercar els recursos i serveis formatius i laborals ja sigui per tipologia o per municipis. A més, els joves poden formular les seves preguntes i consultes, entre d’altres serveis.
Fira Futur s’emmarca en una iniciativa més àmplia, la Setmana de l’Escola a la Feina. Així durant tota la setmana es fan diversos tallers d’orientació laboral i xerrades per als alumnes i els seus familiars sobre les propostes formatives a les quals poden accedir després d’ESO. També hi ha previstes jornades de portes obertes a tots els centres educatius de Masquefa i a Masquef@ula.