Una vintena de famílies de l’Alt Penedès i l’Anoia, entre aquestes quatre de Masquefa, acullen aquests dies 24 infants bielorussos que es troben a casa nostra per fer una estada de salut. Aquests nens i nenes són víctimes del desastre provocat per l’accident de la central nuclear de Txernòbil, l’any 1986, el més greu de la història. L’estada de salut és una iniciativa de l’entitat Belarús, l’Associació d’Acollida d’Infants de l’Alt Penedès i l’Anoia.
 
Els infants bielorussos, que van arribar el 24 de juny, romandran a Catalunya 40 dies, fins al 31 de juliol. Durant aquest temps participaran en activitats de lleure i també passaran diverses revisions mèdiques. El fet d’estar al nostre país els permet gaudir d’una dieta rica i equilibrada i d’un entorn saludable, amb la qual cosa s’aconsegueix frenar els seus índexs de radioactivitat i millorar la seva qualitat de vida.
 
Els 24 infants de Bielorússia se sotmetran aquests dies a revisions pediàtriques complertes. També se’ls faran analítiques per a la detecció i tractament de possibles patologies derivades de viure en una zona altament contaminada per radiacions iòniques i passaran revisions dentals i oftalmològiques. A més, gaudiran d’un casal d’estiu, de cursos de natació i d’unes petites vacances en companyia de les famílies acollidores.
 
L’Associació d’Acollida per a Infants de Bielorússia de l’Alt Penedès i l’Anoia és una entitat sense ànim de lucre creada recentment per agafar el relleu de Masquefa, que organitzava aquesta estada de salut des de l’any 1996.
 
A més de les quatre famílies acollidores de Masquefa, també n’hi ha de Carme, Vilafranca, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. L’Ajuntament de Masquefa col·labora en el projecte.