La Festa Major Petita va tornar a tenir com a parella de ball la pluja. Fidel al que ja és una tradició, el mal temps va fer acte de presència durant la festa que Masquefa celebra en honor al seu patró, Sant Isidre, i va obligar-nos a gaudir dels actes amb un ull posat al cel. Això sí, les inclemències meteorològiques no es van sortir amb la seva i no van aconseguir deslluir la celebració: només l’exhibició de hip hop es va haver d’anul·lar, mentre que altres actes com el tradicional Sopar de Faves, un espectacle infantil i l’exhibició de balls de saló es van traslladar a cobert.
Tot i que la bonança no ens va voler acompanyar, els masquefins van sortir al carrer i van participar activament en un Sant Isidre més llarg que mai, amb sis dies d’activitats per a tots els gustos i totes les edats. La programació va combinar amb encert els actes clàssics amb algunes novetats destacades.
Precisament un dels actes nous, l’actuació de la Coral l’Alzinar, que fins aleshores no havia cantat mai per Sant Isidre, va aixecar el teló de la festa ja el diumenge 12 de maig. La Capella del Roser va quedar bocabadada amb el nou repertori d’espirituals negres, peces de gospel, cançons índies i altres composicions d’una coral que s’ha renovat des de l’arribada del nou director, Enric Fernández de Quincoces.
També per primer cop la Colla de Ball de Bastons va ballar a l’Església de Sant Pere i la Santa Creu, al Cementiri Vell, i la Colla de Geganters i Grallers hi va fer l’ofrena floral a Sant Isidre. Va ser durant la missa que el diumenge 19 s’hi va oficiar en honor a Sant Isidre, la qual també va comptar amb l’actuació de La Coraleta. Després, les sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa van acabar d’arrodonir un darrer matí de Sant Isidre especial, amb què Masquefa es revenjava de la missa i l’aplec que va haver d’anul·lar en aquest mateix escenari per Setmana Santa, aquell cop sí, per culpa de la pluja.
El capítol de novetats també va demostrar-nos que la tradició dels diables té el futur garantit a casa nostra, amb un espectacular correfoc de la colla infantil dels Pixafocs i Gagaspurnes. A més va incloure un parc d’inflables que va ser molt ben rebut per uns nens i nens que semblaven no esgotar mai les piles, i una emotiva presentació literària: la del llibre de poemes ‘13 gotes de sang’, del masquefí Darío Muhi, que va omplir la sala d’actes de la biblioteca.
També les activitats tradicionals van exhibir el seu inesgotable poder de convocatòria, amb el popular Sopar de Faves i el lliurament de les Faves d’Argent al capdavant. Per a evitar ensurts en forma de pluja, el sopar es va traslladar a la Sala l’Aglà de l’Alzinar, que va omplir-se de gom a gom per degustar les faves deliciosament cuinades per Dolors Arnau i Maria José Arango. Els premis que distingeixen la dedicació altruista en favor de la vila van ser aquest any per a Ton Sagués i Enric Almirall. Al primer se li va voler reconèixer que, des dels 21 anys, hagi fet possible l’arribada dels Reis d’Orient a la vila, acompanyant-los també en la cavalcada pels carrers del poble, primer en carro i després amb el camió. I al segon, tots els anys que ha consagrat a l’hoquei amb la presidència del Club Patí Masquefa.
La tradició també va ser la protagonista en la cercavila de dissabte. Els masquefins van sortir al carrer per gaudir de la música i els balls de la Colla de Geganters i Grallers, la Colla de Ball de Bastons, el Drac Bufut, i els tabals i els diables Pixafocs i Gagaspurnes, acompanyats aquest any pels gegants de Sant Quintí de Mediona. A la Festa Major Petita tampoc no hi van faltar la missa del dia de Sant Isidre, les havaneres o el popular ball de la garlanda.
Els sis intensos dies de celebració ens van deixar activitats per a totes les edats: els espectacles infantils van arrancar els somriures dels nens i nenes, i el concert al Casal de Joves i la disco-mòbil a la Polivalent van donar arguments de sobres als masquefins amb més ganes de gresca. També els esports van ser-hi presents amb els campionats de petanca i tir al plat.