La Generalitat s’ha compromès a incrementar el curs vinent la partida que destina al transport escolar no obligatori, és a dir, al transport d’aquells alumnes que estudien en centres del mateix municipi però que viuen en urbanitzacions i nuclis allunyats.
 
En el cas de Masquefa, aquest acord implica que l’Ajuntament passarà d’haver de pagar els 140.000 euros d’aquest any a pagar només 30.000 euros el curs vinent. El compromís de la Generalitat arriba després que l’alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, es reunís amb la directora del Serveis Docents de la Generalitat, Isabel Darder.
 
Fi a una llarga polèmica
La polèmica pel finançament del transport escolar no obligatori ve de lluny. Ja fa cinc anys que el Departament d’Educació va congelar els diners destinats a aquest servei, sense ni tan sols augmentar l’IPC. En canvi, el nombre d’estudiants usuaris ha crescut notablement durant aquest temps.
 
L’insuficient finançament per part de la Generalitat, que és l’organisme que té la competència del servei, ha provocat que ajuntaments de l’Anoia –entre aquests el de Masquefa- i el Consell Comarcal hagin d’assumir elevades partides per garantir el transport escolar no obligatori i evitar, així, que el cost acabi repercutint en les famílies.
 
A l’Anoia hi ha cinc ajuntaments afectats per aquest problemàtica: Masquefa, Piera, la Torre de Claramunt, Òdena i Cabrera d’Igualada. Aquest curs, i davant la negativa de la Generalitat a augmentar la dotació econòmica, aquests cinc ajuntaments han hagut de pagar més de 230.000 euros, 140.000 dels quals Masquefa.
 
L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, es mostra satisfet pel canvi d’actitud del Departament d’Educació i pels 110.000 euros de més, respecte al curs passat, que l’Ajuntament rebrà l’any vinent per al transport escolar no obligatori. D’aquesta manera, Masquefa haurà de pagar només 30.000 euros per mantenir el servei amb les mateixes condicions.
 
Boquete, però, lamenta que els ajuntaments i el Consell Comarcal (que presta el servei per delegació de la Generalitat) hagin hagut d’emprendre mesures de pressió per arribar a l’acord.
En aquest sentit, cal recordar que el Consell Comarcal va advertir la Generalitat que li retornaria el servei si aquesta no es comprometia a augmentar els diners que hi destina. Finalment, la polèmica s’ha tancat positivament per als interessos dels ajuntaments.