Aquest dissabte, 14 de setembre, Masquefa viurà una de les seves celebracions populars més emblemàtiques i singulars. La Festa del Raïm tornarà a transportar la vila al passat per rememorar la seva història i els seus orígens pagesos, lligats al cultiu de la vinya i el camp. La mateixa paraula Masquefa vol dir “terra fèrtil”. Aquest any els organitzadors –l’Ajuntament, mitjançant les regidories de Cultura i Promoció Econòmica, i la societat l’Alzinar- donen un nou impuls a la Festa del Raïm amb la introducció de novetats destacades.
Una de les novetats serà la fira de tastets i venda de vins, caves, restauració, embotits i pastisseria que durant tot el dissabte s’instal·larà a la plaça Josep Maria Vila (plaça de l’Estació) i el carrer Escoles. Comptarà amb la presència de gairebé una trentena d’establiments, gran part d’aquests de Masquefa i rodalies però també d’altres zones del país, que oferiran degustacions a preus populars. Els tiquets oscil·laran entre 1 euro i 5 euros com a màxim.
La fira la inaugurarà, a les 11 del matí, el sommelier i tècnic superior en enologia i viticultura Xavier Bassa i Valls, millor sommelier de Catalunya al certamen Nas d’Or 2012.
En els estands dels cellers i bodegues els visitants hi podran tastar vins i caves d’un ampli ventall de Denominacions d’Origen (DO Penedès, DO Cava, DO Catalunya, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Somontano…). També hi trobaran vins i caves d’elaboració ecològica i altres productes com mistela. Per fer els tastets, als punts de venda podran adquirir, al preu d’1 euro, una copa gravada amb el logotip de la festa.
Per la seva banda, els restauradors locals oferiran diversos tastets de plats, alguns de molt típics, ja que inclouran llegums i arengades, els aliments que antigament es menjaven durant l’època de la verema. També els establiments de xarcuteria i pastisseria temptaran els paladars amb embotits i dolços, alguns de gran tradició.
I és que, a més de viatjar al passat, la Festa del Raïm vol contribuir a dinamitzar el comerç local mitjançant aquesta fira, i al mateix temps aprofitar la singularitat de la festa per promocionar turísticament Masquefa.
Més novetats per mantenir-se fidels a la tradició
Aquest nou impuls a la Festa del Raïm també passa per fer-la el més fidel possible a la tradició. Per això dissabte a, partir de 2/4 de 6 de la tarda, tornarà a tenir lloc l’habitual cercavila amb els carros i carruatges d’Antonio Malet –que, a l’estil de com es feia antigament, transportaran el raïm pels carrers de la vila des de la Fàbrica Rogelio Rojo fins a la plaça de l’Estació- i la posterior trepitjada popular damunt la trepitjadora, prevista per a 2/4 de 7.
Però a més s’hi sumaran algunes novetats. Al llarg de tot el dissabte la plaça es convertirà en una vinya, gràcies a una recreació que l’omplirà de ceps, sarments i portadores. També s’hi instal·larà una fassina i s’hi farà una demostració d’elaboració d’aiguardents i destil·lats -que el públic podrà degustar- a càrrec de l’establiment Punt Taronja. Un artesà acabarà de recrear l’ambient amb una demostració d’elaboració de bótes de fusta.
A més, els infants gaudiran amb una caravana de ruquets que farà viatges gratuïts durant tot el dia, i amb un espectacle itinerant de globoflèxia del Raconet Artístic.
La jornada es completarà amb un concurs de tast de vins, que es farà a les 7 de la tarda, i, ja a la nit, a 2/4 de 10, amb la tercera edició del Festival de Blues a la piscina, amb un sopar de carmanyola i els concerts de Wax & Boofie i Bang.
La Festa del Raïm continuarà l’endemà, diumenge 15, amb una última activitat: la representació de l’obra ‘La venganza de Don Mendo’, a càrrec del grup de teatre del Patronat Parroquial d’Esparreguera El Coverol. Es farà a les 6 de la tarda a la Sala Polivalent de la Fàbrica Rogelio Rojo. L’entrada és gratuïta.
Domassos per engalanar el balcons
Coincidint amb la Festa del Raïm, el Consistori convida tots els masquefins i masquefines a contribuir a crear un ambient festiu al poble engalanant els balcons i les finestres de casa seva amb els vistosos domassos de Masquefa que l’Ajuntament ha fet per a les nostres celebracions populars.
Confeccionats en diferents colors, els domassos estan a la venda a les dependències de l’Ajuntament (C/ Major, 93) i del Centre Tecnològic Comunitari (avinguda Catalunya, 60), així com també en alguns establiments. El preu és de 4 euros.
Els domassos reprodueixen les siluetes de dues construccions emblemàtiques de Masquefa –la façana de l’antiga Fàbrica Rogelio Rojo i el campanar de l’església- així com també l’esclat d’uns focs d’artifici. S’acompanyen del lema ‘Masquefa està de festa’.