L’Ajuntament de Masquefa ja té a punt la segona edició de la Festa de Sant Eloi, que tindrà lloc el cap de setmana del 29 i 30 de novembre. La festivitat, recuperada l’any passat amb gran èxit de participació, vol recordar els orígens industrials de Masquefa. Per això l’epicentre tornarà a ser La Fàbrica Rogelio Rojo i el seu entorn, emblemàtic testimoni del procés d’industrialització d’una vila que, fins a l’entrada en funcionament d’aquesta factoria, l’any 1922, havia viscut majoritàriament de la vinya i els cereals.

La celebració s’organitza amb motiu de la festivitat de Sant Eloi, patró de la metal·lúrgia, activitat a la qual es dedicava la fàbrica, on van treballar generacions i generacions de masquefins. Els mateixos treballadors havien celebrat durant anys aquesta festa patronal.

(Consulteu la programació)

Tradició i dinamització comercial
La Festa de Sant Eloi l’impulsen conjuntament les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament. I és que, a més de recuperar la tradició també es vol que contribueixi a dinamitzar el comerç.

Precisament per això, la celebració inclourà el Mercat de Sant Eloi, amb una doble proposta. D’una banda, tot el dissabte i el matí de diumenge els comerciants masquefins trauran la parada al carrer per instal·lar-se davant del CTC, a l’avinguda Catalunya. Allà mostraran els serveis i productes que ofereixen, entre aquests una temptadora oferta gastronòmica. D’altra banda, també dissabte i diumenge –tot el dia – el jardí del CTC es convertirà en un gran mercat amb artesans vinguts d’arreu de Catalunya. A més, dissabte, hi haurà una mostra d’oficis antics relacionats amb el ferro, el foc i els metalls.

Per dinamitzar aquest mercat, durant tot el cap de setmana hi haurà diferents tallers i animacions itinerants. El dissabte, al matí i a la tarda, destacarà una original proposta. Es tractarà de l’espectacle de falconeria ‘Plomes al vent’. Tampoc no hi faltaran els inflables per als menuts, un taller de detalls de Nadal a càrrec del comerç Artifils, un taller d’espelmes en calent i fred, l’actuació de la Xaranga Drac de Masquefa, un espectacle infantil amb Jordi Tonietti i les actuacions del grup de dansa Ruth Casanovas Oriental i Fusió i de Dansa Urbana Associació Juvenil.

Pel que fa a les propostes culturals, la Festa de Sant Eloi inclourà el veredicte del Concurs de Fotografia Vila de Masquefa, que es donarà a conèixer dissabte, i les jornades de portes obertes al Centre d’interpretació sobre la història de La Fàbrica Rogelio Rojo (tots dos dies). Aquest centre es va inaugurar l’any passat, precisament per la Festa de Sant Eloi, i ara mostrarà nous materials.

També tots dos dies, dissabte i diumenge, hi haurà la representació de l’obra de teatre ‘Dones!’, a càrrec del grup de teatre local Teatrerus. Les entrades es poden comprar a la Llibreria Moral (C/ Crehueta, 22) a un preu de 5 euros, o bé a taquilla per 7 euros. En l’àmbit cultural també destaca el concert de Moby Dixie, que es farà el diumenge i tancarà el cicle musical ‘Masquefa sona bé’.

Finalment, la Festa de Sant Eloi també tindrà un vessant solidari, amb la tómbola que els voluntaris de Protecció Civil instal·laran al jardí del CTC per vendre les joguines de segona mà que estan recollint i, amb els diners que obtinguin, poder comprar joguines noves per als infants de les famílies amb menys recursos.